Начало Избрани Уилямс: Нуждаем се от пилот, който да натиска колкото Алекс

Уилямс: Нуждаем се от пилот, който да натиска колкото Алекс

1185
0
Алекс Албон, Уилямс
Алекс Албон, снимка Уилямс

Уилямс все още не е избрал новия съотборник на Алекс Албон. Британският отбор заяви, че търси пилот, който натиска здраво и не се страхува да се бори с Албон във всяка една надпревара.

В края на миналия месец Уилямс обяви раздялата си с Николас Латифи. Бъдещето на канадеца в Гроув бе под въпрос още от началото на годината. 27-годишният състезател така и не успя да оправдае очакванията на Уилямс и постоянно изоставаше от Ръсел и Албон и дори бе по-бавен от новобранеца Ник де Врийс.

Един от потенциалните кандидати за заместник на Латифи Логан Сарджънт. Американецът е част от академията на Уилямс и ще кара автомобила на тима в първата свободна тренировка в Съединените щати. Мик Шумахер също може да се озове в Гроув ако бъде изгонен от Хаас. Шефът на Уилямс Йост Капито заяви, че германецът е една от опциите за съотборник на Албон през сезон 2023.

Ръководителят на отдела за представяне на автомобилите на британският отбор Дейв Робсън сподели, че има ясна представа какъв състезател се търси в момента.

„Нуждаем се от пилот, който да натиска колкото Алекс. Също така искаме да се бори с него на всяко състезание“, каза Робсън. „В идеалния случай това би бил някой, който харесва подобни характеристики на автомобила.

„Нека да видим докъде ще стигнем. Но единственото, на което най се надяваме, е да имаме два конкурентни автомобила, които да се изтласкват един друг в Q2, Q3 и по-нататък.“

Първоначално по-всичко изглеждаше, че Ник де Врийс е бъдещия заместник на Латифи. Нидерландецът се представи великолепно в Монца и спечели две точки за екипа на Уилямс. В крайна сметка бившият световен шампион във Формула Е реши да премине в Алфа Таури.

Оценявайки първата кампания на Албон с Уилямс, Робсън призна, че 26-годишният състезател е трябвало да запълни доста големи обувки, когато е наследил Джордж Ръсел. Според него, Албон се справя доста добре, макар да пропусна миналогодишната кампания.

„Беше жалко да загубим Джордж и целия му принос. От друга страна, Алекс се включи в перфектния момент. Той има опит в бързите автомобили и се вписа много добре“, заяви Робсън.

„Според мен той постига правилния баланс между разбирането за това какво е възможно, но в същото време подтиква и мотивира всички. Така че той ни оказва голямо влияние, работи усилено и наистина ни надъхва.“

„Що се отнася до това, което се опитват да постигнат, тогава да, разбира се, те [Албон и Ръсел] са много сходни, мотивирани. Смятам, че те искат да постигнат едно и също нещо. Що се отнася до личностните им характеристики, те са доста различни.

„Алекс се представи като много тих, кротък и приятелски настроен човек. Това е така, но в същото време той натиска здраво. Начинът, по който се проявява техният ентусиазъм, е малко по-различен. Това неизбежно отнема малко време, за да свикнем и да се разберем по-добре.“

„Все пак има достатъчно сходства, за да може Алекс да ни подтикне и да продължим там, където Джордж бе спрял“, допълни Дейв Робсън.