Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Уилямс се надява да поправи шасито на Албон до Сузука

Уилямс се надява да поправи шасито на Албон до Сузука

689
0
Александър Албон
Александър Албон, снимка Уилямс

Уилямс се надява да поправи шасито на Александър Албон до началото на състезателния уикенд в Сузука. Британският отбор се надпревара с времето, за да успее да подготви автомобила на 27-годишния пилот. Според Джеймс Ваулс, тази задача изглежда напълно изпълнима.

Албон започна по ужасяващ начин състезателният уикенд в Австралия. Пилотът на Уилямс претърпя катастрофа по време на втората свободна тренировка на питата Албърт парк. Албон изгуби контрола над своя болид и се удари в предпазните ограждения на завой №6. В резултат на това той получи сериозни поражения в своя болид

От Уилямс направиха щателна проверка на колата на Албон. Отборът от Гроув обяви, че няма как да поправи всички щети до края на състезателния уикенд в Албърт парк. Тъй като Уилямс нямаше резервно шаси, шефът на тима беше изправен пред трудно решение. Ваулс в крайна сметка реши да предостави на Албон автомобила на Логан Сарджънт. Американецът беше видимо разочарован, но прие решението на екипа. В крайна сметка англо-тайландският състезател финишира 11-ти и отново си тръгна с празни ръце.

Сега цялото внимание на Уилямс е насочено към поправката на шасито на Албон. Механиците трябва да работят неуморно, тъй като отборът няма да разположение трето шаси.

„Определено ще имаме две шасита в Япония. Не мисля, че третото шаси ще бъде готово. Натоварването, което имаме сега заради тази промяна, ще отложи малко нещата“, сподели Ваулс.

„Ресурсът ни е ограничен. Можеш да го вложиш или се увериш, че имаме два автомобила, изградени с правилното количество резервни части в Япония, или в допълнителното шаси.“

Ваулс описа подробно повредите, нанесени на шасито на Албон след инцидента във втората свободна тренировка

„Скоростната кутия е счупена на две, опорите на двигателя са напълно огънати, а самият двигател не става за нищо“, обясни шефът на Уилямс.

„Шасито е разкъсано на парчета в предния десен ъгъл, където влиза окачването. Това е най-добрият начин да го опиша. Мога да сложа пръста си в шасито – което не би трябвало да може да се прави, просто за яснота.“

„Отборът работи блестящо с отдела за конструкции и с [конструкторския офис]. Екипът тук успя да върне автомобила около 2 часа сутринта в понеделник. Вече имаме екипи, които работят по него от понеделник нататък, за да го поправят. Ще бъде много трудно, преди да го видят на живо. Те правиха нещата по снимка, която ние направихме тук. Все пак има четири или пет плана за смекчаване на последиците от този инцидент“, каза още Ваулс.

Макар че Ваулс е оптимист, че шасито на Албон ще бъде поправено до началото на уикенда, британецът призна, че ситуацията е донякъде рискована. Той посочи, че пълната оценка на повредите може да бъде направена едва след като автомобилът се върне във фабриката на Уилямс в Гроув.

„Трудно е, докато не върна шасито физически там. Едва тогава мога ви дам пълно потвърждение колко трудно ще бъде“, добави шефът на Уилямс.

„Всичко това би трябвало да е постижимо. Автомобилът [трябваше] да тръгне до събота, за да се върне навреме, което ни дава почти една седмица. Според мен това е достатъчно време.“

„Никой не може да ви даде 100-процентова гаранция. Това, което мога да ви кажа, е, че въз основа на доказателствата, с които разполагаме до момента, и работата, която е завършена, всичко изглежда напълно възможно.“

„Виждал съм шасита в по-лоши състояния, които са се връщали във фабриката. Въпреки това е трудно да ви дам конкретна дата. Аз съм човек, който се занимава със статистика. Не съм сигурен на 100 %. Все пак бих казал, че има много голяма вероятност всичко да е наред до Япония“, завърши Джеймс Ваулс.