Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ваулс ще кара легендарен болид на Уилямс в Гудууд

Ваулс ще кара легендарен болид на Уилямс в Гудууд

446
0
Джеймс Ваулс
Джеймс Ваулс, снимка Уилямс

Джеймс Ваулс ще се включи в тазгодишното издание на Фестивала на скоростта в Гудууд. Британският специалист ще бъде зад волана на легендарния автомобил Уилямс FW08. Заедно с Ваулс ще бъдат още пилотите на тима Александър Албон и Логан Сарджънт, както и Лиа Блок.

Уилямс и Фестивалът на скоростта в Гудууд винаги са били идеални партньори. И двете страни споделят дълбоки корени в моторните спортове, ненадминато британско наследство и ангажимент да доближат феновете до емблематични състезателни машини повече от всякога.

Тази година Фестивалът на скоростта в Гудууд е посветен на хронологията на задвижването. Темата „От без коне до хибрид – революции в задвижването“ ще премине през еволюцията на автомобилната индустрия. Обхващайки хронология от повече от 130 години, тя ще погледне назад с гордост към напредъка, който автомобилната индустрия е постигнала. Същевременно ще се погледне напред към това, което предстои

В унисон с темата, централният елемент на Уилямс ще бъде един от звездните автомобили на компанията от миналото- FW08. Този автомобил от F1 с граунд ефект демонстрира непрестанния стремеж на екипа към съвършенство и новаторство, който е в основата на историята на Уилямс.

Отличната аеродинамика означава, че задвижваният от двигател Косуърт DFV FW08 е в състояние да се конкурира с по-мощните турбо автомобили от онази епоха. Същевременно майсторското управление на Кеке Розберг му осигурява световния шампионат при пилотите и победа в Дижон. В партньорство с Дерек Дейли, Уилямс се класира на 4-то място в шампионата на конструкторите.

Короната на Кеке от 1982 г. е една от 16-те световни шампионски титли в невероятната история на Уилямс. Седем от тях са при пилотите и девет при конструкторите.

Първо Албон ще пилотира легендарния автомобил, който се завръща на Фестивала на скоростта за втора поредна година. Същевременно Сарджънт прави своя дебют в Гудууд. Двамата ще прекарат времето си в срещи с някои от отдадените и страстни фенове, които се отправят на поклонение към фантастичния празник на моторните спортове и автомобилната култура.

Легендарният автомобил ще бъде каран и от Джеймс Ваулс. Британецът ще изпробва за първи път болид на Уилямс, след като застана начело на отбора преди година и даде началото на един дългосрочен проект за връщане на отбора в борбата за победи в шампионата.

Ваулс е и запален състезател, който последно участваше в азиатските серии Льо Ман през 2022 г. с автомобил на Макларън. Съставът в Гудууд се допълва от Лиа Блок. Американската тийнейджърка е част от Академията на Уилямс и представлява отбора в изцяло женския шампионат F1 Academy

Лиа дебютира в състезанията с едноместни болиди по време на рейс уикенда в Джеда. Преди това тя си е осигурила множество отличия в многобройни дисциплини. През 2023 г. тя спечели открития клас на Американската рали асоциация с две задвижващи колела и стана най-младият шампион на АРА в историята. През ноември тя спечели и в класа Pro-Stock на състезанието BAJA 1000 като част от екипа на Block House Racing.

„Очакваме с нетърпение да присъстваме на тазгодишния Фестивал на скоростта в Гудууд и да споделим страстта си към моторните спортове с фенове от цял свят“, коментира Ваулс.

„Фестивалът на скоростта е толкова обичано и уникално събитие. Това ни дава възможност да отпразнуваме богатото наследство на Уилямс Рейсинг и на моторните спортове като цяло.“

„За мен ще бъде сбъдната мечта да карам автомобил Уилямс,  който е носител на титлата в F1. Нямаме търпение да се качим на хълма и да направим шоу за невероятната публика, която се събира в Гудууд всяка година“, добави шефът на Уилямс.