Начало Избрани Уилямс ще използва избрана от феновете разцветка в Сингапур, Япония и Катар

Уилямс ще използва избрана от феновете разцветка в Сингапур, Япония и Катар

380
0
Уилямс FW45
снимка, Уилямс

Уилямс ще използва специална разцветка по време на стартовете в Сингапур, Япония и Катар. Отборът от Гроув залага на специална ливрея върху своя автомобил. Тя е посветена на Gulf и ще бъде избрана от феновете.

В началото на годината Уилямс подписа договор с Гълф Ойл. Петролната компания работеше с Макларън през последните няколко години. Отборът от Уокинг дори използваше специална ретро разцветка по време на Гран при на Монако 2021

Идването на Гълф Ойл веднага накара феновете да поискат Уилямс да използва специална ливрея върху двата си болида. В крайна сметка ръководствата на отбора от Гроув и петролната компания се съгласиха да има използват уникална разцветка върху FW45.

Уилямс разработи четири потенциални варианта и ги показа в социалните мрежи. Сега феновете ще гласуват коя да бъде на болида на британския екип. Победителят в общественото гласуване ще бъде използван върху FW45 по време на рейс уикендите в Сингапур, Япония и Катар Четирите разцветки се наричат Heritage (наследство), Contemporary (съвременност), Visionary (визия) и Bolder than Bold (по-смело от смелото).

В първия полуфинал една срещу друга се изправят разцветките Bolder than Bold и Contemporary. Във втория пък ще се изправят Heritage и Visionary.

Първата ливрея напомня на тази, използван от Макларън през 2021 г. Тя има за цел да отрази ранните години на Гълф Ойл, Порше и Форд в състезанията със спортни автомобили. Другите три са по-модерни интерпретации.

Междувременно шефът на Уилямс Джеймс Ваулс посочи, че предпочита версията, която отразява историята на Гълф Ойл.

Това е епоха в моторните спортове, към която гледам назад и определям като към едно прекрасно време. Става дума за състезания, които са повече от всичко останало. Ливреята на Гълф, Форд GT40 и Порше след това е просто емблематична“, сподели Ваулс.

„Вълнувам се от факта, че си партнирам с Gulf и да имам възможността да направя точно същото нещо с Уилямс. Това просто представя нашия спорт и нашата история. Обединяват се две марки с огромно наследство. Мисля, че затова цветовете се получават. Не става въпрос за самите цветове, а за естеството на наследството, което те носят след себе си.“

Ваулс добави, че по-модерните варианти на цветовете на залива имат за цел да отразят промяната в демографската структура на F1

„В момента в F1 има цял спектър от аудитория. В този спорт има емблематична марка, която представя историята. Но също така има и истински съвременни обрати на това в различни форми. Смятам, че това е наистина голяма демографска група, която сега е в F1“, добави шефът на Уилямс.

„Именно това оценявам в F1. Тя се разрасна значително през последните 10 години. Ако погледнете демографските данни, сега никак не става дума само за застаряващо население. Ръстът всъщност е при жените и в младата възрастова група“, продължи Ваулс.

„И [ливреите] са доста различни, но и доста сходни. Трудно е да се обясни, но бих казал, че те са модерни в интерпретацията си и по различни начини.“

В същото време Алекс Албон заяви, че подобно на Ваулс, той  предпочита традиционната разцветка на Гълф Ойл.

„Наследството за мен е голямо. Аз съм обикновен човек и харесвам изчистените линии. Обичах бизнеса и дори състезателните каски, които използвах. Когато бях малък, обичах всички завъртулки, промени в наклона и други подобни неща. Сега преминах към монотонна каска. Изглежда съм узрял“, коментира Албон.

Всички, които искат да гласуват коя ще бъде разцветката върху болида на Уилямс за трите старта в Азия, могат да го направят тук.