Начало Рали Ужас на рали Твърдица, Тодор Славов си отиде

Ужас на рали Твърдица, Тодор Славов си отиде

660
0
Булбет Рали Тим,Тодор Славов

Един от водещите ни рали пилоти в последните години – Тодор Славов – загина след инцидент на рали Твърдица. Катастрофата се случи малко след началото на втория и последен ден от ралито, което е втори кръг от националния шампионат на България. 

Наложи се колата на Славов и неговия навигатор Петър Илиев да бъде разрязана от Гражданска защита, за да може двамата да бъдат извадени и транспортирани в болницата в Сливен, откъдето трябваше да бъдат превозени с хеликоптер към София. Нужни бяха цели 40 минути, докато това се случи.

Славов бе поставен на изкуствено дишане, но въпреки усилията на лекарите почина. Навигаторът Петър Илиев е стабилизиран и е без опасност за живота. Ралито бе незабавно прекратено от организаторите.

Двамата стартираха днес по системата рестарт, след като вчера заради повреда в хидравликата на наетия от турския отбор Пегасус Рейсинг ФИАТ Пунто S2000 автомобилът излезе от контрола на пилота и екипажа излезе на около метър встрани от пътя на отсечката Боров дол.

Тодор Славов е роден на 22 януари 1984 г. във Варна. Завършва средното си образование в математическа гимназия „Д-р Петър Берон” и се записва във варненския Технически университет със специалност „Двигатели с вътрешно горене”.

Състезателната му кариера започва през 2005 г. с дебют в планинското състезание „Търговище”. Първото му рали е „Стари столици” през 2005 г. След две надпревари печели и първа победа в клас N2 – на рали „Хеброс”.

През 2006 г. Славов кара Рено Клио Спорт в клас N3 и печели победи в категорията си в трите най-престижни ралита у нас – „България”, „Хеброс” и „Сливен”. Става шампион в група А и клас А7 в българския рали шампионат през 2008 г., когато за първи път се качва и на подиум в кръг от националното първенство (в Сливен).

Тодор Славов участва в Джуниър WRC през 2010 г. и постига историческо класиране за България – трети в подреждането. През следващите години кара с ограничена програма. През 2013-та печели титлата в новосформирания след 14-годишна пауза Балкански рали шампионат.