Начало Рали Уникално българско участие на рали Breslau Balkan 2013

Уникално българско участие на рали Breslau Balkan 2013

124
0
Balkan,Breslau,offroad

Броени дни остават до старта на международния оф-роуд маратон Breslau Balkan 2013. Надпреварата, която стартира на 14 септември в балканския град Тетевен, привлече на старта си 70 екипажа от 18 държави, които ще участват в два класа – „крос-кънтри” и „екстремен”. Сред пъстрата кавалкада, разбира се, присъстват и няколко български машини. При това, карани от неслучайни хора. На стартовата арка ще застанат многократен оф-роуд шампион, участници в рали „Дакар”, легенда на българските моторни спортове и дори… кмет! 

Своята титла от миналата година в крос-кънтри класа ще защитават Десислав Славчев и Маргарита Стайнова (Mercedes G). Тандемът, който след организатора на Breslau Balkan 2013 Александър Ковачев, има най-много записани участия в полското издание на ралито, ще срещне ожесточена конкуренция. Сред подготвените екипажи ще е този на участниците ни в рали „Дакар”, Silk Way и „Мароко” Петър Ценков и Иван Маринов (Opel Antara RR). Ценков и Маринов миналата година дълго време водеха в генералното класиране, но поредица от несполуки ги отпрати доста назад на финала. 

Своят дебют в Breslau Balkan 2013 ще направи ветеранът Владимир Илиев. Доайенът на автомобилния спорт и баща на най-добрия български рали пилот Димитър Илиев, ще застане зад волана на Mitsubishi Pajero. С такъв автомобил Владо направи своя състезателен оф-роуд дебют през 2007 година на Balkan Offroad Rallye в Пловдив. 

Атрактивното българско участие се допълва от Милен Милев – кмета на града-домакин на старта на Breslau Balkan 2013 Тетевен.  Г-н Милев е доста запален по оф-роуда и е активен участник в Националния шампионат, както и в организационния екип на състезанието „Тетевен 4х4” – едно от най-добрите в страната, по мнение на участници и фенове. „Оф-роуд кметът” залага на американска машина Jeep. 

За втори път на старта на международния маратон ще застане автомобил Dacia Duster Зад волана на машината ще е смесеният френско-румънски екипаж Ален Дюбо – Михай Пецу, които поотделно се състезаваха на Breslau Balkan 2012. Състезателният Dacia Duster отново ще участва в клас „екстремен” на Breslau Balkan 2013. В тази категория трасетата са изключително тежки и използването на лебедка и други помощни средства е приоритет пред високата скорост по черните пътища. Трасето в България е сериозно с преминаване през много реки, пясъци и блата, а автомобилът е почти изцяло със серийни компоненти.

 Както вече споменахме, Breslau Balkan 2013 ще започне на 14 септември в Тетевен. Официалният старт ще е в центъра на града, последван от пролог и атрактивен нощен етап в Балкана. Повече подробности ще откриете скоро в сайта на надпреварата www.rallye-breslau.com