Начало Избрани В Баку не се тревожат от новите дестинации в F1

В Баку не се тревожат от новите дестинации в F1

849
0
Баку, Азербайджан
Баку, снимка Алфа Ромео

В Баку не се тревожат от новите дестинации в F1. Изпълнителният директор на градската писта по улиците на азерската столица Ариф Рахимов не смята, че позицията на Гран при на Азербайджан в графика на Формула 1 е застрашена от последните допълнения към календара на световния шампионат.

Състезанието в Азербайджан (първоначално носещо наименованието Гран при на Европа) се проведе през 2016 г. на временна улична писта в столицата Баку. Нико Розберг печели първото издание на надпреварата. Даниел Рикиардо побеждава през следващата година. Следващите победители на трасето са Люис Хамилтън, Валтери Ботас и Серхио Перес. Най-интересният факт около пистата в Баку е, че нито един състезател от F1 няма повече от един успех на уникалното улично трасе.

Но през последните месеци в календара на спорта бяха добавени още улични писти. Първото състезание в Саудитска Арабия се проведе в Джеда през декември миналата година, а след малко повече от седмица ще се състои първата Гран при на Маями. 

Рахимов не смята, че тези нови състезания ще окажат влияние върху това колко дълго Баку ще остане част от F1. Според него няма никаква заплаха за бъдещето на събитието по улиците на столицата на Азербайджан.

Виждате, че има все по-голямо търсене от страна на градовете за провеждане на Гран при, каза той, цитиран от  Motorsportweek.com. „Това всъщност поставя повече предизвикателства пред отборите, отколкото пред организаторите. По този начин броят на състезанията вероятно ще се увеличи в резултат на по-голямото търсене.“

Не изпитваме никакъв натиск, защото нямаме конкуренция с други състезания в нашия регион, продължи той.

Ако в една страна като САЩ има три Гран при, или пък четири държави в Близкия изток се борят за място, тогава е по-вероятно да се появи натиск върху домакинството на дадена надпревара.“

Най-близкото нещо, което Баку имаше като регионален съперникбеше Гран при на Русия, което се провеждаше в Сочи. Състезанието беше окончателно извадено от календара на F1 заради нахлуването на Руската федерация в Украйна.

Много от новите състезания в календара, като тези в Саудитска Арабия, Маями и планираното за 2023 г. Гран при на Лас Вегас, са организирани като нощни състезания. Рахимов заяви, че не смята това за жизнеспособна опция за Баку.

Честно казано, не мисля, че трябва да променяме много неща, настоява той. „Вече проведохме пет състезания, а през 2022 г. ще бъде шестата надпревара на нашата писта.“

Доволни сме от разположението на трасето. То е предизвикателно, вълнуващо и представя град Баку наистина добре.“

По същата причина не сме заинтересовани от провеждането на състезанието през нощта. Искаме хората да видят красивата столица на Азербайджан“, завърши Ариф Рахимов.