Начало Избрани Отборът на Хаас е готов за най-голямото предизвикателство в своята история

Отборът на Хаас е готов за най-голямото предизвикателство в своята история

1926
0
Хаас VF-22
VF-22; снимка Хаас

Отборът на Хаас е готов за най-голямото предизвикателство в своята история. От екипа признават, че жертването на сезон 2021 е било голям плюс, тъй като са могли да се подготвят за новия сезон по възможно най-добрия начин.

Предвид новите технически правила, които се въвеждат през тази година, американският отбор реши да не развива колата за миналата година. Целта на този ход бе създаването на конкурентен автомобил за 2022. Така на практика Хаас участваше с болид от 2020, който имаше сериозно изоставане от своите съперници. Пилотите на тима Мик Шумахер и Никита Мазепин заемаха последните позиции в почти всички състезателни уикенди. Това бе първият сезон, в който Хаас остана без нито една спечелена точка.

Екипът показа снимки на новия болид VF-22 на 4 февруари. Техническият директор на отбора Симоне Реста заяви, че работата по новото поколение автомобили е била огромно предизвикателство.

„Това бяха едни от най-големите промени в F1 от техническа гледна точка“, заяви той пред различни медии.

„Предизвикателството бе много голямо за всички във фабриката. Двамата с Гюнтер Щайнер трябваше да възстановяваме техническата структура от… . Ще кажа, че е от нулата, но с голяма промяна.“

„Така че това беше допълнително затруднение към техническата сложност на разработването на нов проект.“

Италианецът заяви, че решението на отбора да спре развитието на болида за 2021 е било полезно, тъй като е можел да се съсредоточи изцяло върху тазгодишния автомобил.

„Правилата се промениха през 2020, така че в известен смисъл 2021 беше малко ново начало за всички“, обясни той.

„Възможността да не работим по колата за миналогодишния сезон ни даде повече време и възможности да се концентрираме изцяло върху VF-22. Така че това определено е голям плюс за нас.“

Въпреки всичкия този оптимизъм Гюнтер Щайнер каза, че е много предпазлив преди старта на новата кампания. Пилотите на екипа отново са Мик Шумахер и Никита Мазепин, както и резервите Пиетро Фитипалди и Антонио Джовинаци. Същинското представяне на новия болид ще се случи в деня на откриването на предсезонните тестове на пистата Каталуния.