Начало Избрани В Макларън са били добре запознати с решението на Зайдл

В Макларън са били добре запознати с решението на Зайдл

1009
0
Андреас Зайдл, Макларън
Андреас Зайдл, снимка Макларън

В Макларън са били добре запознати с решението на Андреас Зайдл. Германецът си тръгва от Уокинг в края на 2022 г. и поема в посока Хинвил, където от началото на следващата година той застава начело на Заубер Моторспорт. Швейцарската компания ще работи с Ауди след влизането на германския производител през 2026 г.

Вчера от Макларън обявиха напускането на своя ръководител Андреас Зайдл. На негово място бе назначен досегашния отговорник на състезателната програма на екипа Андреа Стела. Италианският специалист пристигна в Уокинг през 2015-та след като прекара повече от 10 години във Ферари.

Като част от голямата въртележка с шефовете на отбори, Зайдл се присъедини към Заубер като нов главен изпълнителен директор. Няколко часа по-рано швейцарците обявиха напускането на Фредерик Васьор, който застана начело на Ферари. Идването на Зайдл се случва в момент, когато Заубер се подготвя да стане заводски отбор на Ауди от сезон 2026.

Напускането на Зайдл не бе очаквано от никого. Германският инженер имаше договор с Макларън до 2025 г. Въпреки това, главният изпълнителен директор на британската марка Зак Браун обясни, че е бил добре запознат с решението на германеца. Той сподели, че след като Зайдл го е уведомил, че ще се присъедини към Ауди през 2026-та, е било постигнато споразумение със Заубер, което да му позволи да премине по-рано от очакваното.

„Андреас ме уведоми по време на сезона, че ще отиде на друго място след като изтече настоящия му договор. Вероятно е било съвсем ясно каква ще бъде неговата дестинация. Това е съвсем разбираемо, като се има предвид неговата история“, разкри Браун.

„Тогава възнамерявахме да продължим в обозримо бъдеще, защото отношенията ни са много, много здрави. Също така работната му дисциплина е много силна. Това, което щяхме да направим в този момент, беше да завършим сезона, след което да съобщим на света, че промяната ще настъпи в края на сезон 2025“

„След като възнамерявахме да станем публични, първият човек, на когото щях да се обадя, за да разбера дали ще оглави отбора на Макларън в F1, е Андреа [Стела]. Това нямаше да се случи в този момент, тъй като не бях сигурен дали това ще бъде нещо, което той ще обмисли сериозно“, добави главният изпълнителен директор на Макларън.

„Когато стана ясно, че Фред ще отиде във Ферари, [собственикът на Заубер] Фин Раузинг, когото познавам от десетилетие и с когото се разбираме много добре, ми се обади, за да види дали има дискусия за евентуално предсрочно освобождаване на Андреас.“

„Реакцията ми беше повече от очаквана. Реших, че ако Андреа е щастлив да се присъедини като шеф на отбора, то аз ще бъда много щастлив да направя тази промяна сега. Според мен поставя всички в техните постоянни домове в обозримо бъдеще“, добави главният изпълнителен директор на Макларън.

Браун разкри и още подробности. Американецът обясни, че след като Раузинг се е обърнал към него, той в крайна сметка е убедил Стела да заеме незабавно тази роля. Именно това е отворило вратата за напускането на Зайдл.

„След няколко добри разговора Андреа любезно прие ролята на ръководител на отбора. Това ни постави в много удобна позиция да продължим напред“, каза той.

„Тъй като Андреа винаги е бил нашият избор номер едно за ръководител на отбора, всичко се случи много бързо. “

Браун така и не уточни кога точно Зайдл му е казал, че ще напусне Макларън. Американецът обаче бе категоричен, че неговият тим няма да играе договорни игри със Зайдл и да го пуска в така наречения „gardening leave.“

„Имаме чудесни отношения. Знам, че много отбори не позволяват на бившите си служители веднага да отиват на друго място. Но както показахме в Макларън, има начини за разтрогване на взаимоотношенията, независимо дали става дума за състезателни пилоти, или за служители, при които нещата могат да се решат при много добри условия за всички“, завърши Зак Браун.

Междувременно Ландо Норис също се сбогува с Зайдл. Двамата работиха заедно откакто младият британец дебютира в F1 през 2019 г.

„Сбогом, Андреас! Беше страхотно да работя с теб през последните няколко години. Никога не съм виждал отбора ни толкова силен, колкото е сега. Това донякъде е заслуга на работата, която свършихте. Успех в новата работа, приятелю. Сигурен съм, че ще те видя отново“, написа Норис в Туитър.