Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 В Маранело обсъждат продължаване договора на Льоклер заедно с президента на Ферари

В Маранело обсъждат продължаване договора на Льоклер заедно с президента на Ферари

1718
0
Шарл Льоклер, Ферари
снимка: Ферари

Президентът на Ферари Джон Елкан е бил в централата на компанията в Маранело в продължение на няколко дни за поредица от срещи. Според италиански източници една от обсъжданите теми е била относно договора на Шарл Льоклер. Друга е засягала ситуацията с Лоран Мекис – той ще напусне Ферари в посока Алфа Таури. Въпросът е кога и при какви условия да се случи това.

Слухове относно бъдещето на Льоклер има от доста време

Още през миналия сезон се заговори, че Тото Волф има желание да привлече монегаска в Мерцедес. В началото на 2023 г. Шарл отрече да води разговори с екипа от Бракли. Слухът за възможно преминаване там обаче се появи пак след първите, трудни надпревари за Скудерията през тази година. Заговори се и за евентуална директна смяна на Льоклер и Люис Хамилтън. Последната клюка в този мини silly season, случващ се в самото начало на състезателната година, бе новината, че от Скудерията са готови да предложат на седемкратния световен шампион договор за близо $50 млн.

Досега официална реакция от Ферари на последната информация няма. Междувременно Пиеро Ферари обаче посочи, че шефът на отбора Фредерик Васьор има нужда от време, за да създаде стабилен екип и да работи нормално.

„Сезонът ни не започна добре, но аз имах опасения, че ще имаме трудности. Сега просто трябва да се справим с наличното оборудване. Проблемът е, че при наличието на бюджетен лимит трябва да решаваш колко да инвестираш в подобрение сега, но без да застрашаваш работата за следващия сезон. Трябва да сме търпеливи. Необходимо е също така да дадем време на Фредерик Васьор да постави нещата под контрол. Той познава добре спорта, отдавна е в тази среда и заслужава доверие“, обясни вицепрезидентът на Ферари.

„Необходими са ни хора с различен опит. Един поглед към историята сочи, че когато наистина сме въвеждали промени в организацията си и сме привличали специалисти от други отбори, резултатите са много видими.“

„Добри сме в определени неща, но са ни нужни хора и отвън. В Ред Бул Ейдриан Нюи е изключително добър в това да създава автомобили, които вървят добре на всякакви писти. Сега печелят с хибридните задвижващи системи, но преди постигнаха успехи и с атмосферните двигатели – [Себастиан] Фетел взе четири титли и това определено не бе случайно. Нюи обаче отказа и на [Лука ди] Монтедземоло, и на Жан Тод. Очевидно не иска да се мести, желанието му е да си стои в Англия. А и въпреки неоспоримите му умения, Нюи не работи сам. Има много добри хора около себе си“, каза още Ферари.