Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 В Мерцедес ще се опитат да използват въздушната струя на Ферари в...

В Мерцедес ще се опитат да използват въздушната струя на Ферари в квалификацията

1752
0
Гран при на Белгия, Себастиан Фетел, Ферари
Фетел пред пилотите на Мерцедес в Белгия, снимка: Спас Генев

Пилотите на Мерцедес ще се опитат да използват въздушната струя на колите на Ферари в квалификацията за Гран при на Италия. Това заяви инженерният директор на пистата на Сребърните стрели Андрю Шовлин. Причината за това е силният ефект на изтеглянето, който носи по няколко десети по-добро време на обиколка.

Такава беше ситуацията и в квалификацията в отминалия кръг за Гран при на Белгия на Спа. Тогава пилотите масово се опитваха да застанат на позиция зад други техни колеги, за да използват въздушната им струя на дългите прави. А както отбелязаха от Ферари, на Монца дори кола, която се намира на 8-10 сек по-напред, оказва влияние върху скоростта на следващата.

Шовлин очаква положението и сега да е същото, като според него това, че колите на Ферари постигат високи максимални скорости ги прави много предпочитани за следване. И именно това ще се опитат да използват в Мерцедес. А то може да е от важно значение с оглед на очакваното предимство на Скудерията.

„Както видяхме от квалификацията на Спа, много пилоти се опитваха да използват въздушната струя на колите пред тях, обясни Шовлин. – Причината е, че с нея се подобряваше максималната скорост с 4-5 км/ч. А това може да ви даде 0.3-0.4 сек на обиколка. Но проблемът е, че никой не иска да бъде най-отпред.

В Белгия всички изчакваха и караха с ниска скорост в загряващите обиколки. Така всички взаимно се забавихме. А в същото време гумите изстинаха. И това беше проблем за нас в Мерцедес. Загубихме време в първия завой, защото гумите не бяха в правилния работен прозорец.“