Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 В Нидерландия чакат официално съобщение от F1 и ФИА

В Нидерландия чакат официално съобщение от F1 и ФИА

1447
0
снимки: Ред Бул Контент Пуул

Организаторите на Гран при на Нидерландия очакват официално съобщение от F1 и ФИА относно бъдещето на състезанието. Това заяви спортният директор на надпреварата Ян Ламерс.

Според него няма да е изненада, ако състезанието бъде пренасрочено. Заради разпространението на коронавируса вече бяха отложени първите 4 кръга от новия сезон – тези в Австралия, Бахрейн, Виетнам и Китай.

В съобщението на F1 и ФИА се казваше, че се очаква сезонът да започне в края на май. За тогава е планирана Гран при на Монако. А това поставя под въпрос провеждането и на състезанията в Нидерландия (3 май) и Испания (10 май).

Организаторите на двете състезания вече започнаха разговори с шефовете на спорта и ФИА относно мястото им в календара. Засега още няма официално обявление относно тяхното бъдеще.

„Още не сме получили никакво официално съобщение“, каза Ламерс пред Motorsport. „F1 и ФИА не са казали, че състезанието няма да се състои на 3 май. Разбира се никой няма да е изненадан, ако скоро има повече яснота и Гран при на Нидерландия бъде пренасрочена за друга дата. Очакваме повече информация, преди да коментираме каквото и да е.“

Ламерс смята, че Гран при на Нидерландия, която трябва да е първото след 35 години прекъсване, е сред приоритети за F1. Той обаче подчерта, че в момента здравето на всички хора е над всичко.

Според шефа на организаторите на Гран при на Австралия Андрю Уестакът, състезанието в Мелбърн едва ли ще може да се проведе по-късно през годината.

Основните причини са неяснотата около разпространението на заразата, отлагането на вече 4 състезания и невъзможността трасето Албърт парк да бъде запазено за дълго време заради използването на нормални градски пътища при него.