Начало Рали В Нова Зеландия се кара на пълна газ почти през цялото време,...

В Нова Зеландия се кара на пълна газ почти през цялото време, твърди Хирвонен

44
0
Мико Хирвонен

Мико Хирвонен е готов за предизвикателството на рали Нова Зеландия и споделя какво му харесва в този кръг от световния шампионат.

– Финишира втори на Акрополис, но предпочиташ по-бързи трасета – като това в Нова Зеландия?

– Да, рали Нова Зеландия е великолепно. Ясно е, че любимото ми състезание все още е Финландия, но това е сред най-обичаните от мен. Отсечките са по бързи пътища и ти позволяват – или по-скоро те принуждават – да си в достатъчно висок ритъм във всеки сантиметър от трасето. Страхотно е за каране и нямам търпение да се състезавам там. Тази година етапите ще са над 400 км, което е още по-вълнуващо!

Често се споменава, че пътищата там са доста специфични. Доколко това влияе на стила на управление?

– Повечето ралита имат някакви специфични характеристики – това в Нова Зеландия не прави изключение. Чакълените пътища там наистина имат ясен вираж. Налага се да си много прецизен и да отбележиш внимателно на коя страна на пътя трябва да позиционираш автомобила за спиране. Всяка грешка води до излитане! Правилното запомняне на завоите и контурите на пътя помагат и за по-бързото преминаване. Когато успееш да го направиш, е наистина вълнуващо.

– През последните години състезанието бе много напрегнато и на финала разликите бяха много малки. Смяташ ли, че има някаква конкретна причина за това?

– Според мен е свързано с характеристиките на пътищата. Няма някакви сериозни препятствия и най-бързите състезатели обикновено нямат сериозни грижи от тази гледна точка. В Нова Зеландия става дума за чиста скорост – караме на пълна газ почти изцяло от старта до финала. Затова разликите във времената са минимални, особено между пилотите, които са уцелили точното си темпо. Ралито може да се реши в последните няколко отсечки. Когато няколко от нас дават всичко от себе си, за да спечелят, всичко може да се случи!