Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 В Пирели се притесняват от повторение на проблемите от Катар в Абу...

В Пирели се притесняват от повторение на проблемите от Катар в Абу Даби

1462
0
Гран при на Абу Даби, Яс Марина
снимка: SMG Press Office

В Пирели изпитват притеснение, че в Абу Даби е възможно повторение на проблемите със спукани гуми от Катар. По време на състезанието на пистата Лосаил четирима състезатели се оказаха със спукана предна лява гума – Валтери Ботас (Мерцедес), Ландо Норис (Макларън) и състезателите на Уилямс Джордж Ръсел и Николас Латифи. Доставчикът на гуми подозираше още на пистата в Катар, че вероятната причина са удари в бордюрите. При последвалото разследване това бе потвърдено.

Пистата Яс Марина бе променена значително за тазгодишната надпревара от Формула 1. Освен модификациите в три секции от трасето някои места са с нов асфалт. Бордюрите на новите криви са подобни на тези на Лосаил и бяха сериозно изпитание за състезателите в петъчните свободни тренировки. На няколко пъти от различни автомобили хвърчаха отломки.

„Бордюрите не са точно същите като на Лосаил, но са много подобни. Особено агресивни са на излизане от пети и девети завои. Обсъждаме с ФИА дали има някакво потенциално решение“, обясни спортният директор на Пирели Марио Изола

„Ситуацията е различна от тази в Катар. Скоростта е друга, колите изкарват различно време върху бордюрите. Но това е нещо, което трябва да се обмисли и да му се обърне внимание. След свободните тренировки събираме използваните в тях гуми и ги анализираме. Проблемът е, че сред тези гуми няма такива, които да са направили достатъчен брой обиколки, колкото би могла да е една серия в състезанието. Можем да увеличим броя на проверките. Понякога обаче, както се случи в Катар, не можем да предвидим какво ще се случи с конструкцията на гумата. В тренировките нямаше достатъчно карани гуми, за да направим предположение за такава ситуация.“

Изола посочи, че не знае какво точно може да се направи с бордюрите – да бъдат извадени, подменени или нещо друго.

„Разчитам на ФИА, че знаят какво да направят. Мисля, че е полезно да проведем разговор и да посочим какво сме открили. Изчаквах и допълнителна информация от втората тренировка. Сигурен съм, че сме в състояние да намерим решение“, каза още Изола.

От Пирели отбелязаха, че най-доброто време в петъчните тренировки на Люис Хамилтън бе с 13 секунди по-добро от миналогодишното постижение в същите сесии.