Начало Избрани В Ред Бул съжаляват, че не са привлекли Пиастри в своята програма

В Ред Бул съжаляват, че не са привлекли Пиастри в своята програма

1228
0
Оскар Пиастри
Оскар Пиастри, снимка Алпин

Кристиан Хорнер сподели, че Ред Бул е имал възможност да привлече Оскар Пиастри в младежката си програма преди няколко години. Тогава австралиецът тепърва е започвал пътя си към най-високите нива на моторните спортове.

Хорнер призна, че тогава е допуснал грешка, защото не е насочил вниманието си върху Пиастри. До момента кариерата на 21-годишния състезател е наистина впечатляваща. Австралиецът спечели титлите във европейската купа Формула Рено, F3 и F2. Голяма част от неговия прогрес се дължи на това, че е част от академията за млади пилоти на Алпин.

Тази година Пиастри бе резервен пилот на френския тим и се очакваше да заеме мястото на Фернандо Алонсо. Испанецът изненадващо реши да продължи кариерата си в Астън Мартин. Въпреки това австралиецът успя да „заобиколи“ Алпин и в крайна сметка подписа с Макларън.

Хорнер не пожела да коментира случая между Пиастри и френския отбор. Британецът призна, че австралиецът е щял да получи шанс в Алфа Таури, стига да е бил част от програмата на Ред Бул.

„Той караше за отбора Arden във Формула 4 и Формула Рено и очевидно беше голям талант, сподели Хорнер в подкаста Beyond the Grid.

Шефът на Ред Бул е основател на Arden International, заедно със своя баща Гари Хорнер.

„По това време имахме възможност да го привлечем в Ред Бул. В крайна сметка ние не се възползвахме от тази опция, за което много съжалявам.“

„Това, което той постигна, е феноменално, тъй като стана шампион първо във Формула 3, след което и във Формула 2. Ако беше част от нашата програма, нямаше да бъде „откраднат“ от друг отбор.“

„Както казах, не съм бил участник в този спор. Трудно е да се прецени какво е било обещано, какво не е било изпълнено и т. н. Но със сигурност е било доста неочаквано за Алпин.“

От своя страна от Ред Бул направиха опит да привлекат Колтън Херта, но в крайна сметка се отказаха заради липсата на суперлиценз. Също така се разбра, че отборът на Андрети Аутоспорт е отказал да пусне американеца. Сега Червените бикове са се насочили към протежето на Мерцедес Ник де Врийс.

Съветникът на Ред Бул д-р Хелмут Марко заяви, че в момента нито един от младите пилоти на компанията не заслужава повишение в F1. Въпреки думите на австриеца, Хорнер защити програмата на Ред Бул.

„Продължаваме да инвестираме в новото поколение. Имаме няколко страхотни млади състезатели в програмата си като започнем от картинга и стигнем до 4“, каза Хорнер.

„Това е нещо, което Ред Бул прави много добре, тъй като шанс на тези деца, Също така марката инвестира в млади таланти и им давайки възможности, които иначе не биха имали.“

„Исак Хаджар правя доста добър сезон във Формула 3. Мисля, че [Аюму] Иваса е изключителен пилот за мен. Лиъм Лоусън имаше трудна година, но той също е друг талант. В същото време Денис Хаугер е малко неубедителен във Формула 2 след толкова доминираща година във Формула 3. Но пак казвам, че не всички зависи от самите пилоти. Много е важно с каква кола и техника разполагаш, както и дали имаш повече късмет“, добави шефът на Ред Бул.