Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 В Рейсинг Пойнт искали да използват същата система като на Рено

В Рейсинг Пойнт искали да използват същата система като на Рено

634
0
Рено
снимка: Рено

В екипа на Рейсинг Пойнт са искали да използват същата система за регулиране на баланса на спирачките, която и екипът на Рено. Френският тим бе уличен в използване на система, подпомагаща пилота, в Гран при на Япония, която е забранена от правилата. Заради това Даниел Рикиардо и Нико Хюлкенберг бяха дисквалифицирани от състезанието.

Протестът дойде именно от екипа на Рейсинг Пойнт. Екипът на Лорънс Строл смяташе, че в Рено използват предварително настроена система за регулиране на баланса на спирачките. От ФИА обявиха, че тя не е такава и е технически легална, но я счетоха за помощно средство за пилота и не отговаря на член 27.1 от спортния правилник на федерацията (вижте още по темата).

„Започнахме да разглеждаме такава система след Силвърстоун, обясни шефът на Рейсинг Пойнт Отмар Шафнауер. – Имахме някои проблеми с нашата система за разпределение на спирачното усилие. Тя се повреди в колата на Серхио Перес. Тогава започнахме да търсим как да направим системата ни по-здрава.

Започнахме да гледаме нашите съперници и това какво правят те по-добре от нас. И тогава видяхме, че Рено имат система, която наистина искаме. Тогава писахме до ФИА със запитване дали можем да използваме същата. Отговориха ни, че не можем.”

Смята се, че в Рейсинг Пойнт са забелязали действието на системата на Рено от онборд видео на Даниел Рикиардо от шейкдауна на Рено на пистата Каталуня край Барселона преди началото на зимните тестове на 17 февруари. Според Рено бивш техен служител, който сега работи за тима на Рейсинг Пойнт, е дал информация за тази система.