Начало Други Във Велико Търново са готови за втория кръг на писта

Във Велико Търново са готови за втория кръг на писта

45
0

Този уикенд е вторият кръг от националния шампионат на писта или затворен маршрут във Велико Търново. На пресконференцията днес присъстваха и председателят на БФАС Владимир Илиев и шефа на комисия писта – Христо Стоилов. Главният организатор и директор на състезанието Димитър Стефанов заяви, че трасето на пътния възел на изхода от града, посока София –  „Детелината“, е напълно готово за старта. Дупките по асфалта са изкърпени, храсталаците – подкастрени, асфалтът изметен и измит, обезопасителните съоръжения – поставени.

Състезанието във Велико Търново се утвърди като едно от най-добре организираните и събиращи публика състезания. Според организаторите се събират от 20 до 25 хиляди зрители, докато по данни на полицията – 30 000. Трасето е много интересно и динамично – с дължина 2650 м и 9 завоя – 5 леви и 4 десни, като 3 са обратни. Както винаги, надпреварата ще бъде от два манша по 9 обиколки или 47,7 км състезателна дистанция.  Досега има 22 заявени автомобила – 6 в Макси, 5 в Туринг и 11 в Спорт. Днес обаче е последният срок на заявките и обикновено 30-35% от тях пристигат в послединя ден.

На пресконференцията пристъстваха и двамата основни претенденти за титлата в серия Макси – шампионът Пламен Камбуров и вицето Константин Маршавелов. Пламен обяви че ще се бори да защити титлата си. Маршавелов също заяви, че ще се бори за нея, но не на всяка цена. По-важното е двубоят между двамата да бъде спортсменски и коректен, а не да се създават рискови ситуации и скандали. Всъщност, точно такава бе битката на двамата по време на първия кръг на писта „Дракон“. Косьо обяви, че трасето във Велико Търново е едно от любимите му, побеждвал е много пъти, но тук е постигнал първата си победа на дъжд.  

На пресконференцията присъстваше и 16-годишният Иван Влъчков, който направи сензация на първия кръг на писта „Дракон“, като спечели двете квалификации, двете състезания, постави рекорд на пистата. Тийнейджърът явно се е настроил да направи още едно забележително представяне, независимо че за първи път ще кара на улично трасе.