Начало Рали Второ ретро рали стартира във Варна

Второ ретро рали стартира във Варна

27
0

Голяма атракция очаква варненци и гостите на морската ни столица този уикенд. В събота стартира 10-тото класик рали Варненски Автомобилен събор.

Състезанието е 2-ри кръг от Класик рали шампионата с коефициент-3. Организира се от Нептун-Моторспорт със съдействието на АСК-СБА Варна и Авто-Мото Ретро клуб – Варна. Център на ралито е Двореца на културата и спорта и е ретро-вариант на рали със същото име, организирано от БАТУК (Български автомобилен туринг клуб) през 1938 и 1939 г.
Маршрутът на ралито е с дължина 153 км, включващ 12 часови контроли, 4 етапа за точна езда и 2 етапа слалом. Първият ден – 23 август събота трасето е Варна, Златни пясъци, Балчик: 7 часови контроли, 3 етапа за точна езда (ТЕ-1 Златни пясъци. ТЕ-2 Обиколка на Балчик. ТЕ-3 Двореца ) и 1 етап слалом.  Вторият ден е маршрутът е Балчик, Каварна, Варна: 5 часови контроли, 1 етап за точна езда – Орешак, 1 етап слалом – летище Могилеще.
Досега са подадени са 21 заявки за участие от Варна – 13, от Сливен – 2, от София – 1, от Каварна – 2 и от Поморие – 1. Най-старият автомобил е от 1936 г – БМВ 319, с който легендарният български пилот  Димитър Соколов. Специална спортна версия е на Тодор Деляков от Поморие. Това е оригиналната кола печелила рали Варненски Автомобилен Събор през 1938 г., шофирана от Соколов. Този автомобил ще стартира със състезателен номер 3, същият, с който е спечелил ралито през 1938 г.
Класирането ще се извърши съобразно постигнатите резултати от часовите контроли и етапите за точна езда. Първият от това класиране ще бъде обявен за победител в ралито.
Освен генерално класиране, ще се извърши и класиране по класове, според годината на
производство на участващите автомобили – Янгтаймери, до 1983, до 1970, до 1960 и до 1945 г. Отделно класиране ще има от етапите за слалом, което е общо, без класове.
Регламентът на ралито е съставен съобразно правилниците на FIA и FIVA за Hystoric
Regularity Rallies.
Официални гости на ралито ще бъдат известният художник Никола Манев, бившият
мотоциклетист от националния отбор на България Георги Янакиев и настояшият навигатор Янаки Янакиев.

В събота от 9 ч. е техническата конференция с участниците, а от 10,30 ч. ще се обяви окончателния стартов списък. В 10,50 ч. е официалното откриване на ралито. В 11,01 ч. е  стартът на първия автомобил. Неутрализацията в Балчик е в 13 ч, а от 16,30 ч. е стартът на II-ри етап Балчик – Балчик с финал 20,30 ч.

В неделя от 9,30 ч. е стартът на III-ти етап от Балчик, а финалът е в 13 ч. във Варна. От 15,30 ч. е награждаването.

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter