Начало Избрани Вандоорн: Имам чудесни отношения с Алонсо

Вандоорн: Имам чудесни отношения с Алонсо

665
0
Щофел Вандоорн, Мерцедес
Щофел Вандоорн, снимка Мерцедес

Щофел Вандоорн е в чудесни отношения с Фернандо Алонсо. Белгиецът заяви, че няма търпение отново да работи заедно с двукратния световен шампион в Астън Мартин.

Вандоорн и Алонсо се познават повече от добре. Двамата прекараха заедно два сезона в F1 с отбора на Макларън. 30-годишният състезател е бивш възпитаник на академията за млади пилоти на екипа от Уокинг. Вандоорн бе официален резервен пилот на Макларън през сезон 2016. Белгиецът направи дебюта си в световния шампионат в Гран при на Бахрейн 2016. Тогава той заместваше Фернандо Алонсо, който реши да пропусне старта на пистата Сахир заради тежка катастрофа в предишния старт в Австралия.

Вандоорн направи добро впечатление с болида MP4-31 и дори финишира десети. 30-годишният състезател получи повишение в началото на 2017 г. и застана редом до Алонсо. За съжаление Вандоорн се присъедини в доста тежък период за Макларън. Британският екип бе в сериозен конфликт с Хонда и сериозно критикуваше двигателите на японците.

Вандоорн спечели само 13 точки през първата си пълна кампания в F1. Неговият актив бе само с 4 пункта по-малко от този на Алонсо. Белгиецът очакваше да подобри представянето си след като Макларън реши да си партнира с Рено. За съжаление той така и не успя да разкрие пълния си потенциал и записа актив, който бе повече от 4 пъти по-малък от този на Алонсо. В края на сезон 2018 белгиецът бе освободен от Макларън заради крайно незадоволителните резултати.

Алонсо е известен със своя особен нрав. Испанецът неведнъж е казвал, че иска да „унищожи“ своите съотборници. Най-известният пример за това бе когато той си партнираше с Фелипе Маса от 2010 до 2013 г. Миналия месец бразилецът заяви, че двукратният световен шампион е „разцепил отбора на Ферари на две.“

Въпреки тази „слава“ на Алонсо, Вандоорн заяви, че се разбира добре с испанския ветеран.

„Единствените съотборници, които имах в F1, бяха Дженсън Бътън и Фернандо Алонсо. И двамата са световни шампиони, а Фернандо е даже двукратен шампион“, сподели Вандоорн.

„Винаги е страхотно един млад пилот  да работи заедно с много опитен съотборник. Този случай трябва да си отворен и да видиш как те подхождат и изграждат състезателните си уикенди.“

„Имам чудесни отношения с Алонсо. Според мен той е един от най-великите състезатели, които някога са били в F1. Той наистина изграждаше по перфектен начин своя състезателен уикенд и всичко останало“, обясни Вандоорн.

Вандоорн все пак остана близо до F1 след като бе резервен пилот на Мерцедес от 2019 до 2022 г. През този период белгиецът караше за отбора на германския производител във Формула Е. Вандоорн дори стана световен шампион през сезон 2022-23 и донесе втори пореден успех на Мерцедес. Тази година той защитава короната си с отбора на DS Пенске.

Междувременно белгиецът стана резервен пилот на Астън Мартин. Белгиецът ще бъде на разположение на екипа от Силвърстоун в уикендите, когато няма стартове от Формула Е. Благодарение на това Вандоорн отново ще работи заедно с Алонсо.

„Бях развълнуван да се присъединя към Астън Мартин в едно напълно различно пътуване. Това е отбор, който инвестира много пари в бъдещето, за да опита да стане един от водещите екипи на стартовата решетка“, каза Вандоорн.

„За мен да бъда част от този проект и да помагам за развитието на автомобила в тази посока. Това е наистина страхотно. Надявам се, че ще мога да им помогна скоро да се превърнат в един наистина печеливш отбор.“

През последните няколко години Вандоорн изпълняваше подобна роля в Мерцедес. Световният шампион във Формула Е смята, че е напълно естествено да се премести в Астън Мартин.

„През последните няколко години изпълнявах ролята си на резервен пилот в Мерцедес. Според мен това беше естествена промяна [да се присъединя към Астън Мартин].“

Мястото на белгиеца бе заето от Мик Шумахер. Германецът бе освободен от Хаас в края на миналата година. След това той скъса връзките си с Ферари и се присъедини към семейството на Мерцедес.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Stoffel Vandoorne (@svandoorne)