Начало Formula E News Вандоорн след първия си подиум във Формула Е: За първи път всичко...

Вандоорн след първия си подиум във Формула Е: За първи път всичко наистина се напасна

198
0
Щофел Вандоорн
Щофел Вандоорн; снимка: Формула Е

Щофел Вандоорн записа първи подиум във Формула Е в надпреварата от световния шампионат с електрически автомобили по улиците на Рим (Италия). Седмият кръг от сезон 2018/2019 бе спечелен от седми различен пилотМич Еванс с Ягуар.

Белгиецът постави основите на най-доброто си класиране във Формула Е досега със забележително представяне в квалификацията. В решителния момент от сесията над трасето в Рим заваля и Вандоорн се оказа четвърти на грида. Той стартира чудесно и изпревари Хосе Мария Лопес. Още в първата обиколка обаче, се получи меле и надпреварата бе спряна.

45 минути по-късно Вандоорн продължи състезанието, като в отделни моменти се бореше и за второ място

В крайна сметка остана трети.

„В този уикенд за първи път всичко наистина се напасна. Изключително удовлетворяващо е да завърша състезание на подиума. Това е награда за цялата упорита работа на всички ни. Надявам се да продължим в същия дух”, радваше се Вандоорн.

„Към края на надпреварата трябваше да се грижа за автомобила и да стигна до финала. Доволен съм от резултата. И квалификацията ни бе силна, но този път трябва да се гордеем с представянето си в състезанието, тъй като в предходните кръгове именно там имахме проблеми.”


Съотборникът му в HWA Racelab Гари Пафет бе 16-и на грида и в началото бе въвлечен в катастрофата, довела до временното спиране на надпреварата. Автомобилът му бе твърде повреден и той не можа да продължи при рестарта.

„Беше много разочароващо”, призна Пафет

„Квалификацията бе трудна, така и не направих добър тур. Това ме прати в средата на колоната и след старта се оказах част от инцидент. Усещах, че колата ще върви добре в променливите условия. В началото темпото бе чудесно, но после попаднах в хаоса, причинен от катастрофата на друг пилот. Не знам какво направи Лопес. Тотално изтърва завоя и се заби право в стената. В такава ситуация просто няма какво да сториш. Аз ударих него, а след това [Жан-Ерик] Верн се блъсна в мен.”