Начало Избрани Васьор: От Ауди ми казаха, че не мога да откажа офертата на...

Васьор: От Ауди ми казаха, че не мога да откажа офертата на Ферари

2655
0
Фредерик Васьор, Ферари
Фредерик Васьор, снимка Ферари

Фредерик Васьор коментира как е започнал работа във Ферари. Френският специалист обясни, че от Ауди са му казали да не отхвърля предложението на Скудерията.

Васьор бе обявен за директор на Ферари в края на 2022 г. Французинът застана на мястото на Матия Биното. 53-годишният инженер подаде оставка малко след финала на сезон 2022 и в момента се намира в т.нар. „gardening leave“, който не му позволява да работи в друг отбор от F1 до края на тази година.

Преговорите между Ферари и Васьор не са били много дълги. Въпреки това до последно не се знаело на 100 % дали той ще остане в Хинвил или ще се премести в Маранело.

Васьор бе главен изпълнителен директор в Заубер в периода 2017-2022 г. 54-годишният специалист трябваше да ръководи трансформацията на швейцарския отбор при идването на Ауди през 2026 г. и след това да остане начело на екипа.

В крайна сметка обаче той напусна Заубер/Алфа Ромео и застана начело на Ферари. Французинът призна, че от Ауди са му „заповядали“ да приеме предложението на Скудерията.

„Когато ми се обадиха от Ферари, не казах на никого за това“, сподели Васьор. „Това беше мое собствено размишление и моя собствена дискусия с президента Джон Елкан и така и не казах нищо на Ауди.“

Французинът призна, че от Ауди са му казали, че не може да отказва толкова изкушаващо предложение.

„От Ауди ми казаха, че не мога да откажа офертата на Ферари. Говорих с техен представил, който ми заяви, че няма как да отказвам такава оферта и в крайна сметка реших да отида в Скудерията“, обясни Васьор.

Френският специалист бе заменен от Андреас Зайдл. Германецът напусна Макларън в края на миналата година и вече е главен изпълнителен директор на Заубер. В това си качество той ще отговаря за обединението на швейцарската компания с Ауди през 2026 г.

Ферари ще представи своя болид SF-23 след по-малко от 24 часа. Това ще бъде първото събитие, в което ще видим Васьор като директор на Скудерията. Французинът даде да се разбере, че няма да се замесва в никакви политически игри и няма да фаворизира Шарл Льоклер.