Начало Избрани Васьор вече официално e новият шеф на Ферари

Васьор вече официално e новият шеф на Ферари

1610
0
Ферари
снимка: Ферари

Фредерик Васьор официално встъпи в длъжност като директор на Ферари в F1. Вчера французинът започна първия си работен ден в Джестионе Спортива. Първото нещо, което направи Васьор, бе да проведе разговор със спортния директор на Скудерията Лоран Мекис.

Васьор бе обявен за новия шеф на Ферари в средата на декември. Французинът замени на този пост Матия Биното. 53-годишният инженер напусна Маранело след като прекара там повече от четвърт век. За момента Биното няма как да заеме някаква длъжност в друг отбор защото се намира в така наречения „gardening leave.“

Васьор има огромен опит в малките формули. 54-годишният инженер е създател на отбора на ART Grand Prix заедно с Никола Тод. Преди да поеме Ферари, той заемаше ръководни длъжности в Рено и Заубер/Алфа Ромео. Допреди идването си в Маранело Васьор беше главен изпълнителен директор на тима от Хинвил. Французинът също така е собственик и на Spark Racing Technology. Компанията участва активно в разработването на шаситата в шампионати като Формула Е и Extreme E.

54-годишният специалист направи дълга разходка из офисите на състезателното подразделение на Ферари в Маранело. Така той ще запознае с новата работна среда, в която ще работи и ще започне да се фокусира върху това как да подобри процесите и да създаде идеалната работна среда за ключовите хора. Официалното идване на Васьор Ферари идва само шест седмици преди представянето на едноместния болида за сезон 2023. Две седмици след премиерата на колата на Ферари за тази година ще започне от първата тестова сесия на пистата Сахир.

Първата важна среща за Васьор е насрочена за  днешния ден. Тогата  той ще говори за първи път пред отбора. Французинът ще установи контакт с всички членове на Скудерията и вероятно да илюстрира първите насоки за своето управление.

Трудно е да се правят хипотези за промени в един от моментите на максимална активност в централата в Маранело. Вместо това е по-вероятно следващите няколко седмици работа за Васьор да представляват период на наблюдение и проучване, който ще подготви отбора за Бахрейн.

От Ферари все още не са обявили името на болида за 2023-та, както и мястото, на което ще бъде представен. Очаква се италианците да са разрешили всички проблеми, свързани със задвижващата система и износването на гумите. Това бяха основните затруднения, с които се сблъска екипа от Маранело през миналия сезон. В допълнение, Скудерията се раздели с два от своите спонсори в началото на 2023 г.

В момента пилотите на тима Шарл Льоклер и Карлос Сайнц се наслаждават на последните си почивни дни преди да се върнат в Маранело. Монегаскът кара ски със свои приятели, докато Сайнц тренира заедно с шестратния световен шампион в MotoGP Марк Маркес.