Начало Рали Ватанен се надява на повече ERC ралита

Ватанен се надява на повече ERC ралита

40
0
Ари Ватанен,Макс Ватанен

Макс Ватанен дебютира в европейския рали шампионат в надпреварата в Белгия Ипр и след това изяви желание да участва в повече ERC кръгове. Той финишира 37-ми (20-ти в категорията 2WD) със своето Рено Туинго R2 в надпреварата, която бе първа за него на асфалт. Младежът бе доволен от натрупания опит.

Трябва да вървим стъпка по стъпка, но целта ни, разбира се, е да участваме в повече състезания и да привлечем по-голямо внимание от страна на медиите – обясни синът на световния шампион за 1981 г. Ари Ватанен.

Макс призна, че в Ипр никак не му е било лесно:

– Бях чувал, че е трудно рали, още преди да отида да се състезавам там. Но всъщност бях подценил колко е сложно наистина. Условията през първия ден направиха трасето крайно хлъзгаво и още на първата отбивка в първата отсечка продължихме направо (вместо да завием). Определено бях изненадан от разликата в сцеплението на асфалт на сухо и на мокро. След този малък инцидент не бях никак уверен (зад волана) и само исках да финиширам в надпреварата без повече грешки. След приключването на първия ден имах чувството, че съм бил по-бърз по тях с тренировъчния си автомобил! За щастие след това бе сухо и ми бе по-комфортно да карам. Тогава отсечките ми доставиха удоволствие. Завършихме ралито и придобихме ценен опит, което бе и основната ни цел.

Самото участие на Ватанен младши в рали Ипр бе осигурено по необичаен начин. Разбирайки, че няма да успее да събере достатъчно средства, Макс обяви във Фейсбук страницата си, че ще изпише на покрива на колата си името на 20 души, ако му помогнат с по сто евро. На призива се отзоваха 16, но и това бе достатъчно, за да успее да кара в Белгия.