Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ваулс разкри какъв съвет е получил от Тото Волф

Ваулс разкри какъв съвет е получил от Тото Волф

655
0
Джеймс Ваулс
Джеймс Ваулс; снимка: Уилямс

Джеймс Ваулс разкри детайли относно последния си разговор с Тото Волф преди да започне работа в Уилямс. Британският инженер е получил доста колоритен съвет от бившия си шеф в Мерцедес. Ваулс също така благодари на Волф за всички напътствия, които му е давал през последните години.

Ваул прекара по-голямата част от своята F1 кариера в Бракли. Британецът беше част от всички отбори, които се помещаваха там- БАР, Хонда, Браун GP и Мерцедес. Ваулс има немалък принос за успехите на Мерцедес в периода 2014-2021 г. Той беше един от архитектите на стратегиите на тима и най-доверения човек на Волф

Мнозина спрягаха Ваулс като бъдещ ръководител на Мерцедес при евентуално оттегляне на Волф. Австриецът неколкократно намекваше, че може да се оттегли от сегашния си пост в тима и остане на по-заден план.

В началото на миналата година Ваулс обяви, че напуска Мерцедес. 44-годишният специалист прие предизвикателството да застане начело на Уилямс. Отборът от Гроув бе изпаднал в сериозна криза през сезон 2022, след като финишира десети при конструкторите. В допълнение, Уилямс се раздели с двама ключови специалист- Йост Капито и Франсоа-Ксавие Дьомезон.

Решенито на Ваулс беше посрещнато както с вълнение, така и с трепет. Британецът обаче беше решен да успее в новата си роля. Наскоро той беше специален гост в подкаста „High Performance“. Там той призна, че Волф му е дал по-скоро указания, отколкото традиционно съвети.

„Мисля, че той каза: „Не бъди боклук.“ Това беше неговият съвет! Аз се опитвам да правя именно това“, сподели Ваулс.

„Освен това той знае, че се готвя за това от доста време. Затова нямаше много неща, които можеше да ми предостави“, продължи шефът на Уилямс. “ „Дори и днес бих казал, че Фред [Васьор] и Отмар [Шафнауер – бивш шеф на Алпин], преди да напусне, както и още няколко души, бяха водещите хора. С удоволствие мога да им се обадя, въпреки че са противници. Да, няма да им поискам съвет, но от друга страна те могат да ми дадат насоки.“

Пътят на Вaулс от технически експерт до стратегически лидер в Мерцедес бе под ръководството на Волф. В крайна сметка обаче Ваулс реши да напусне семейството на Мерцедес и да поеме Уилямс

„Тото беше достатъчно любезен, за да ми даде колкото се може повече опит и знаеше към какво ме насочва“, разказа британският инженер.

„Това не означава, че бях Мерцедес, за да бъда един ден шеф на тима. Волф ми предостави уменията, знанията и опита си и ми повери повече отговорности. Тогава започнах да имам все повече важни задачи. При мен започнаха да идват пилоти на симулатора, след това състезателни пилоти. Самият аз започнах да работя с екипите ни във Формула Е, с отборите в GT3, с елементи от горната граница на разходите и други части. Просто продължих трупам опит.“

„Разбира се, не можеш да направиш всичко наведнъж. Това, което сторих, беше да изградя екип, който да прави всички стратегически части за мен, за да мога да се съсредоточа върху растежа на самия отбор. Трябва да се базирате на инженерната дейност и се съсредоточите върху това как работи една компания. Тогава вече имате по-добра представа как да влезете в тази роля“, завърши Джеймс Ваулс.

Уилямс постигна сериозен напредък през сезон 2023. Базираният в Гроув отбор финишира седми при конструкторите и се пребори с Алфа Таури, Алфа Ромео и Хаас. Освен това екипът привлече Пат Фрай, както и други опитни инженери.

Уилямс ще представи новата си кола на 5 февруари в Ню Йорк. Това ще бъде първото подобно събитие, на което ще присъства и Ваулс. Миналата година той не беше част от представянето, тъй като все още не се беше преместил в Гроув.