Начало Рали Великобритания няма да бъде финален кръг във WRC догодина

Великобритания няма да бъде финален кръг във WRC догодина

21
0

Рали Великобритания най-вероятно ще загуби статута си на финален кръг във WRC за 2016 г. Надпреварата, която се провежда на територията на Уелс, ще бъде преместена за октомври, а тази в Австралия от септември ще бъде изместена за ноември и ще бъде последна за сезона. Ралито в Австралия беше две години поред последно за сезона през 2004 и 2005 г., като тогава беше базирано около Пърт. Сега центърът е в Кофс Харбър, като договорът на състезанието, който изтичаше след края на този сезон, беше удължен с една година.

Британското рали стана традиционен финален кръг в последните години, но в миналото обикновено не беше така. През 2003 и 2004 г. то се проведе през септември. Заради дългия календар между 2006 и 2008 г. (15-16 състезания), то беше насрочвано като последен кръг чак за декември.

Управляващия директор на рали Великобритания Бен Тейлър обаче не е особено обезпокоен от ситуацията. „Кога за последно шампионатът беше решен във финалния кръг?, запита той. – Това не се случва толкова често. Честно казано и състезание през октомври може да проработи за нас. Ще запазим традиционното предизвикателство, като в същото време ще имаме повече часове през деня.”

Всъщност за последно шампионатът се реши в последния кръг през 2011 г., когато Льоб надделя в битката с Мико Хирвонен, като надпреварата беше именно във Великобритания.

Очаква се календарът за догодина да бъде дискутиран днес от Комисията на WRC в Париж и да бъде одобрен от Световния автомобилен съвет в края на месеца.