Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен начело във втората тренировка в Абу Даби

Верстапен начело във втората тренировка в Абу Даби

2469
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен бе най-бърз във втората свободна тренировка през уикенда за Гран при на Абу Даби. Втори се нареди Джордж Ръсел (Мерцедес). Трети бе Шарл Льоклер (Ферари).

Температурата на въздуха бе 31 градуса преди началото на втората петъчна сесия на пистата Яс Марина, тази на пистата – 37

Влажността се качи до 50% – почти двойно спрямо първата тренировка. Медиум и хард бе изборът на гуми в началото на тренировката. След първите 10 минути начело в класирането бе Шарл Льоклер с 1:26.045 мин. Пилотът на Ферари даде това време с медиум. Със средните по твърдост гуми записаха постиженията си и състезателите до седма позиция – Естебан Окон (+0,320 сек), Карлос Сайнц, Макс Верстапен, Джордж Ръсел, Серхио Перес, Пиер Гасли, Юки Цунода. Верстапен сложи софт след първата си серия.

Люис Хамилтън се забави с излизането от бокса. От тима на Мерцедес работеха по колата му. Той започна работа десетина минути след началото с гуми медиум. Тогава обаче попадна на Кевин Магнусен, който му попречи и започна нова обиколка. Междувременно Верстапен със софт излезе пръв с 1:25.449 мин. Макс обаче се оплака от педала на спирачките.

Мик Шумахер се обади по радиото, че трябва да проверят пода на колата му като се прибере в бокса. Причината бе, че на няколко пъти го удряше в асфалта.

Хамилтън, който бе продължил серията си след засичането с Магнусен, стигна по шестото място в класирането. Ръсел, все още с медиум, се качи до третото място. Пилотите на Ферари преминаха към работа със софт. С най-меките гуми Валтери Ботас измести Ръсел от третото място.

Със софт Льоклер излезе втори, на 0,264 сек зад Верстапен. Окон бе четвърти, следван от Сайнц, Ботас и Ръсел. Хамилтън бе седми – най-добрата в този момент направена с медиум обиколка

Скоро и той сложи най-меката налична смес. Същото стори и Ръсел.

Верстапен свали най-доброто време до 1:25.335 мин. Ръсел се доближи на 0,152 сек до него. Джордж попадна в трафик и от Мерцедес му се извиниха за това, след като попадна на Мик Шумахер.

„Няма проблем. Стига да го няма там утре“, отговори Ръсел по радиото.

Хамилтън отиде четвърти – зад Льоклер. Вече всички бяха със софт, а трафикът на пистата бе сериозно натоварен.

Верстапен сложи още един комплект софт и това му позволи да свали най-доброто време до 1:25.146 мин. 20 минути преди карирания флаг почти всички се прибраха по боксовете и движението по пистата малко се поуспокои.

Вечерта се спусна над пистата Яс Марина и на трасето запалиха изкуственото осветление

Ръсел и Льоклер работеха в края на сесията с медиум, неколцина пилоти в дъното на подреждането дори сложиха хард. Медиум взеха и състезателите на Ред Бул.

За последните десетина минути от тренировката в челото нямаше размествания. Верстапен остана начело, следван от Ръсел и Льоклер. Четвърти се наред Хамилтън, следван от Перес, Сайнц, Окон. Топ 10 допълниха Фернандо Алонсо, Даниел Рикиардо и Ботас.