Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен на 0,096 сек пред Льоклер в третата тренировка на Сахир

Верстапен на 0,096 сек пред Льоклер в третата тренировка на Сахир

2949
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен записа най-доброто време в последната свободна тренировка през уикенда за Гран при на Бахрейн. Пилотът на Ред Бул обаче бе само на 0,096 сек пред Шарл Льоклер (Ферари). Трети бе Серхио Перес с втория RB18.

Условията на пистата отново бяха чудесни, но далеч от тези, при които ще се проведат квалификацията и състезанието. Температурата на въздуха бе 22 градуса, а тази на пистата – 38.

Кевин Магнусен бе първият пилот, излязъл на пистата, последван веднага от двата болида на Алфа Ромео. След петъчните свободни тренировки Джордж Ръсел заяви, че екипът от Хинвил и Алфа Таури са може би дори по-бързи от Мерцедес. Сред пилотите на трасето в самото начало бяха и състезателите на отбора от Бракли, за да проверят последните направени по колите им промени.

В началото всички бяха с гуми хард. Макс Верстапен бе в бокса на Ред Бул, докато автомобилът му бе все още разглобен

Той и отборът му никак не бързаха в началото на последния час за подготовка в Бахрейн. Даниел Рикиардо също бе в пита, докато механиците на Макларън подготвяха болида му.

10 минути след началото на третата тренировка в таблицата имаше само две времена – на пилотите на Алфа Ромео. Валтери Ботас бе с 1:38.840 мин, съотборникът му Гуаню Жу бе на 0,046 сек.

Ландо Норис получи съобщение по радиото, че вятърът като сила е подобен на този в петъчната втора тренировка, но има и внезапни пориви. Пилотът на Макларън (с медиум) даде 1:36.317 мин. Хамилтън подобри това постижение с над 2 секунди, като той бе с гуми софт. Също с най-меките гуми Джордж Ръсел се доближи до съотборника си на малко над две десети от секундата. След това начело излезе Карлос Сайнц преди да бъде изместен от съекипника си във Ферари Шарл Льоклер с 1:33.797 мин (и двамата със софт).

Верстапен и Серхио Перес се появиха на пистата около 20-ата минута от тренировката. И двамата бяха с най-меките гуми, предоставени за уикенда. Перес даде второ време (+0,363 сек). Верстапен записа 1:33.035 мин и излезе пръв, докато Сайнц прескочи Перес и отиде трети.

В средата на сесията Льоклер изтърва Ферари-то си на 11-ти завой. Излетя в зоната за сигурност, но не се удари и успя да върне колата на пистата, след което се върна в пита.

В следващата си серия Хамилтън се доближи на 0,086 сек до Верстапен

Постижението му бе второ по сила. По радиото му казаха, че основно губи време в десети завой на пистата Сахир – около десета и половина от секундата.

Сайнц бе дори още по-близо до Верстапен – само на 0,018 сек. С най-добри втори и трети сектор Ръсел излезе начело с 1:32.935 мин.

15 минути преди карирания флаг Верстапен започна нов бърз тур, но сбърка още в началото и се отказа. Льоклер вървеше много добре и свали 0,295 сек от постижението на Ръсел. Верстапен все пак направи бърза обиколка, която бе с 0,096 сек по-добра от тази на Шарл.

Така Верстапен остана начело в тренировката, следван на минимална разлика от Льоклер. Трети се нареди Перес пред Ръсел, Сайнц, Хамилтън, Кевин Магнусен, Ботас, Жу, Строл. В последните минути на сесията Мик Шумахер на два пъти записа най-добър втори сектор от всички.