Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен най-бърз във втората сесия на Сахир, Льоклер и Сайнц отново втори...

Верстапен най-бърз във втората сесия на Сахир, Льоклер и Сайнц отново втори и трети

4382
0
Макс Верстапен, Ред Бул
снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен (Ред Бул) записа най-доброто време във втората сесия на пистата Сахир преди Гран при на Бахрейн. Пилотите на Ферари Шарл Льоклер и Карлос Сайнц отново бяха втори и трети, както и в първата сесия.

И през втората тренировка нямаше никакво бавене на отборите, които започнаха работа веднага след отварянето на питлейна. Условията в тази сесия бяха много по-близки до тези, в които ще карат екипите в квалификацията и състезанието. След 10 минути каране начело бе Шарл Льоклер с 1:33.121 мин, следван от съотборника си във Ферари Карлос Сайнц (+0,716 сек) и Фернандо Алонсо с Алпин (+1,251 сек). Естебан Окон заемаше четвъртото място пред Гуаню Жу и Кевин Магнусен. Люис Хамилтън излезе четвърти. В паузата между тренировките оперативният директор на Мерцедес Андрю Шовлин обясни, че в Мерцедес са продължили програмата си от тестовете в търсене на решение на подскачането. Беше направено пряко сравнение между новия и стария под, но проблемът не бе изчистен.

„Все още подскача много“, каза Хамилтън по радиото.

Почти всички – с изключение на Ландо Норис и Даниел Рикиардо – работеха с гуми медиум

Състезателите на Макларън бяха с хард. Макс Верстапен се доближи на половин секунда до Льоклер, докато Валтери Ботас записа четвърто време (+0,849 сек). Серхио Перес пък излетя от пистата, но успя да се върне и продължи. Температурата на въздуха бе 17 градуса, тази на пистата – 23 градуса.

Класирането се променяше много интензивно. Кевин Магнусен даде второ време (+0,062 сек) – вече със софт. Естебан Окон бе трети. Французинът бе с по-старата версия на кутиите за радиаторите на колата си, след като тази вдясно се пръсна по време на първата тренировка. Шефът на Алпин в F1 Отмар Шафнауер заяви, че очакват нови компоненти. Алонсо, който бе с обновените кутии, даде най-добро време – 1:32.877. Сайнц бе на 0,188 сек зад него. Постижението на испанския пилот на Алпин бе подобрено от Льоклер с 0,614 сек – 1:32.263 мин.

Валтери Ботас на свой ред излезе в челото на подреждането с трето по сила постижение (+0,688 сек). С най-меките за уикенда гуми Верстапен оглави подреждането (1:31.936 мин). Ръсел даде трето време, но Хамилтън бе едва девети.

20 минути преди карирания флаг всички вече бяха със софт

Верстапен продължаваше да води пред Льоклер и Сайнц. Четвърти бе Ръсел, следван от Алонсо, Ботас, Перес, Мик Шумахер, Хамилтън, Магнусен.

Тренировката преминаваше без съществени проблеми на пистата и за отборите в боксовете. Даниел Рикиардо приключи сесията по-рано от предвиденото заради предполагаем воден теч в болида. Това означаваше, че за целия петък австралиецът има едва 12 обиколки. Той изостана сериозно с подготовката, тъй като пропусна целия тест в Бахрейн заради COVID-19. Днес на пистата неколцина пилоти – най-упорито Серхио Перес – поискаха да се даде на състезателите възможност сами да решават дали да карат или не при положителен тест. Льоклер все пак напомни, че в определени държави още не може да се влезе без отрицателен PCR, така че дори пилотите да получат подобен шанс, той не би бил приложим за отделни дестинации.

Последните минути на тренировката бяха отделени за по-дълги серии от обиколки. Верстапен остана начело пред Льоклер и Сайнц. Четвърти се нареди Ръсел, следван от Алонсо, Ботас, Перес. Топ 10 допълниха Шумахер, Хамилтън и Магнусен.