Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен пред Перес и Алонсо в първата тренировка в Саудитска Арабия

Верстапен пред Перес и Алонсо в първата тренировка в Саудитска Арабия

3570
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен бе най-бърз в първата тренировка през уикенда за Гран при на Саудитска Арабия. На почти половин секунда зад пилота на Ред Бул се нареди съотборникът му Серхио Перес. Трети бе Фернандо Алонсо (Астън Мартин).

Обичайното горещо време посрещна Формула 1 в Саудитска Арабия. Температурата на въздуха преди началото на сесията бе 27 градуса, тази на пистата – 46 градуса

Ник де Врис от Алфа Таури пръв излезе на трасето след светването на зеления семафор, последван скоро и от повечето от останалите пилоти. Изборът на гуми бе между медиум и софт. Преобладаваше средния по твърдост тип, предоставен от Пирели за уикенда в Джеда.

Серхио Перес тръгна със софт. Фернандо Алонсо също сложи най-меката смес. След първите 10 минути Перес бе пръв класирането с 1:32.969 мин. На 0,315 сек зад него бяха пилотите на Ферари Карлос Сайнц и Шарл Льоклер. Следваха Юки Цунода (Алфа Таури), Ландо Норис (Макларън), Логан Сарджънт (Уилямс) и т.н. Още в първите минути Сайнц връхлетя върху единия болид на Алфа Таури, движещ се със значително по-ниска скорост.

„Той не се отмести. Това е опасно“, коментира испанецът по радиото.

Междувременно Люис Хамилтън оглави подреждането – 1:32.665 мин (с гуми медиум). Седемкратният световен шампион оповести преди тренировката, че се разделя с дългогодишната си треньорка и физиотерапевт Анджела Кълън. В доклада за подготовката на пилотите пък отново бе отбелязано, че от Мерцедес не са подали декларацията, че седемкратният световен шампион ще е без всякакви бижута в колата си през уикенда. Стюардите потвърдиха, че няма да предприемат действия срещу него, точно както стана и в Бахрейн.

Алонсо излезе втори, на 0,173 сек зад Хамилтън. Почти веднага след това Перес се върна на първото място с 1:31.486 мин, а Алекс Албон записа второ време, но на над секунда зад Ред Бул-а

Пилотите на челните позиции продължиха да се разменят. Макс Верстапен, който пропусна вчерашния ден заради стомашен вирус, пристигна по-рано на трасето, но все още не бе в колата си. Междувременно Перес подобри първото време до 1:30.592. Алонсо бе на 0,670 сек от него. След това с най-добър първи сектор намали разликата на 0,177 сек. Двамата продължаваха да работят със софт. Зад тях имаше четирима пилоти с хард – Льоклер, Албон, Хамилтън и Сайнц.

Температурата на пистата падаше и в средата на сесията бе 44 градуса. Верстапен най-накрая излезе на трасето – със софт – и записа трето време, на почти секунда от съотборника си. По време на тренировката от ФИА оповестиха кои пилоти са с нови компоненти в задвижващите си системи. Потвърдена бе третата контролна електроника във Ферари-то на Льоклер. Стана ясно, че от Скудерията са сложили в кола му и втори двигател с вътрешно горене и MGU-H. От тези компоненти всеки пилот може да използва три през сезона. Четвърти означава наказание. Със сменен двигател с вътрешно горене е и Сайнц. От Ферари обясниха, че това е предохранителна мярка.

Алонсо даде най-добро време – 1:30.509 мин. След това Верстапен подобри това постижение с 0,015 сек

Повечето пилоти вече бяха със софт. Верстапен се оплака по радиото от нестабилност в предната част на своя Ред Бул. Въпреки това увеличи аванса си спрямо Алонсо до 0,447 сек. Четвърти бе Джорджо Ръсел,     следван от Албон, Нико Хюлкенберг, Кевин Магнусен, Льоклер, Сайнц, Окон. Ланс Строл пък връхлетя в трафик и реагира остро по радиото.

Перес също каза по радиото, че има грижи с предната част на колата си. За последните 15 минути на пистата вече всички с изключение на Естебан Окон бяха с гуми софт. Температурата на пистата вече бе 41 градуса. Верстапен даде ново най-добро време – 1:29.815 мин.

До края на тренировката никой не успя да се доближи повече до Верстапен. Перес излезе втори, измествайки Алонсо на третата позиция. Четвърти се нареди Ланс Строл с втория Астън Мартин, следван от Ръсел и Хамилтън. Топ 10 допълниха Сайнц, Гасли, Албон и Цунода.