Начало Избрани Верстапен: Борихме се през целия уикенд

Верстапен: Борихме се през целия уикенд

2751
0
Макс Верстапен, Ред Бул
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен завърши една изключително трудна квалификация в Сингапур. Пилотът на Ред Бул се бореше със своя автомобил и в крайна сметка не успя да прескочи Q2. Това бе едва вторият случай за тази година, в който Верстапен не участва в третия сегмент на квалификацията.

Верстапен не се чувстваше никак комфортно още от началото на уикенда в Марина Бей. Нидерландецът даде трето време в първата свободна тренировка, но не бе доволен от своя автомобил. Във втората сесия той постоянно се оплакваше от нестабилна задница на RB19 и проблеми при превключването на предавките

Днес Верстапен даде четвърто време в последната тренировка за Гран при на Сингапур. Действащият световен шампион обаче пак не бе доволен от болида и изрази това по радиокомуникацията със своя рейс инженер Джанпиеро Ламбиазе.

Верстапен успя да прескочи първия сегмент от квалификацията в Сингапур. Състезателят на Ред Бул отново не бе много щастлив от поведението на колата и изпитваше видими затруднения. Верстапен даде десето време в края на Q2 и изглеждаше, че ще продължи напред. Нидерландецът обаче бе изместен от Лиам Лоусън (Алфа Таури), след което не подобри постижението си. По този начин той отпадна и не продължи напред в Q3.

„Знаех, че ще бъде трудно да съм на пол, но това не го очаквах“, сподели Верстапен.

„Борихме се през целия уикенд. FP3 не беше много лоша. След това опитахме още няколко неща в колата по време на квалификацията. После я върнахме там, където отново стана неуправляема“, продължи Макс. „Колата беше толкова нестабилна в големите спирачни зони. Колелата също бяха много зле при спиране.“

„Както казах по радиото, това беше шокиращо преживяване. После се опитвах да натисна малко колата в завоите с ниска скорост – постоянно се плъзгах и бях без сцепление. Просто тази кола бе наистина трудна за каране“, каза още Макс Верстапен.

Верстапен също така отхвърли възможността да се бори за победата утре

„Не, Със сигурност не. Мисля, че така или иначе тук става дума много по-малко за това да имаш добра състезателна кола. Това е малко като Монако – залагаш всичко на квалификацията.“

„Дори и да имаш деградация, другите няма да те задминат така лесно. Смятам, че износването на гумите не е толкова високо. Очаквам утре да бъде една дълга и тежка вечер. Надявам се, че няма да има много коли за сигурност и състезанието ще бъде по-кратко“, завърши пилотът на Ред Бул.

Верстапен бе привикан от стюардите в Сингапур и е разследван за няколко нарушения. Първото включва предполагаемо възпрепятстване на изхода на бокса в Q1. Тогава той е бил начело на колоната, но е забавил излизането си на пистата. Второто потенциално нарушение бе в завои 17/18, когато той попречи Логан Сарджънт. Последният случай бе когато той блокира Юки Цунода в Q2.

Съотборникът на Верстапен Серхио Перес също отпадна в Q2. Мексиканецът се завъртя в края на сесията и не успя да подобри времето си. Перес разкри, че е имал проблем с двигателя.

„Беше трудно, защото правехме няколко промени тук и там, но нищо не изглеждаше така, че да трансформира баланса“, каза Перес.

„Нещата се влошиха и от това, че не можах да натисна в последния си опит в Q2. Имах проблем с двигателя, заради който изпуснах колата. Това е огромен срам. Мисля, че влизане я Q3 беше възможно.“

Подобно на Верстапен, Перес също отписа победата през утрешния ден.

„Ще бъда доволен, ако утре успеем да спечелим повече точки“, допълни мексиканецът.