Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен доволен от „контролираната агресивност“ на Ред Бул в развитието на новата...

Верстапен доволен от „контролираната агресивност“ на Ред Бул в развитието на новата кола

1716
0
Макс Верстапен, Серхио Перес, Ред Бул RB20
Макс Верстапен и Серхио Перес с Ред Бул RB20; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен заяви, че е доволен от избраната посока на развитие за колата на Ред Бул за новия сезон 2024 във Формула 1. Той бе предпазлив в изказванията си по време на представянето на болида RB20. Каза обаче, че наблюдава у хората в екипа задоволство от постигнатото през зимата.

„Доволен съм от избраната посока. Видях чертежите… мисля, че беше в Абу Даби по време на последния състезателен уикенд. Тогава си помислих: „Леле, това е доста различен подход“. Нека го кажа така: отборът не се отнесе консервативно към развитието. Мисля, че точно ми харесва в екипа. Имахме страхотна кола, но хората в тима се заеха да я направят дори още по-добра“, коментира Верстапен.

„Разбира се, само времето ще покаже дали новият болид е наистина добър. Но всички в отбора са щастливи от постигнатото през зимата – това виждам аз. Не изглежда като да не са наясно или да си задават въпроси. Целият проект може да се определи като контролирана агресивност“, допълни Верстапен

„Ще повторя обаче, че не знаем как ще върви колата. Не можем да контролираме работата на други хора и какво са постигнали те“, каза още нидерландецът.

Серхио Перес добави от своя страна, че избраният подход е смел.

„Промените в колата демонстрират желанието за успех на отбора. Миналата година имахме толкова доминиращ автомобил, че едва ли някой е очаквал толкова сериозна промяна на концепцията, нали? Според мен този подход е наистина смела постъпка от страна на Ред Бул. Това само показва колко напред гледа тимът и колко надалеч към границите на възможното“, обясни мексиканският пилот.

Миналогодишният Ред Бул RB19 спечели всички състезания от световния шампионат с изключение на едно. Верстапен взе 19 победи. Той обаче каза на презентацията на новата кола, че целта за новата състезателна година не е да гони подобрение на постиженията от 2023-та.

„Подобни постижения са много трудни за подобрение и това изобщо не е целта ни. Според мен идеята е да се създаде още един много конкурентоспособен автомобил. Аз ще се постарая да свърша моята работа възможно най-добре. Това зависи от много неща, които трябва да се напаснат. Затова само времето ще покаже колко сме бързи“, повтори Верстапен.

„Съперниците около нас учат все повече и повече. Не винаги зависи само от нас колко добър ще е един сезон, защото колкото повече конкуренция има, толкова по-сложно е да се печелят надпревари.“

Верстапен бе попитан какво е било усещането зад волана по време на филмовия ден, който проведе с Ред Бул на пистата Силвърстоун.

„Хлъзгаво, защото беше мокро и студено“, отговори той. „Иначе беше просто филмов ден. Екипът само се увери, че всичко работи. Иначе всичко започва в Бахрейн. Там ще научим повече за колата.“

„Всички много се гордеят, разбира се, с постиженията от последните години. Но също така се гордеем и с тази кола като стъпка напред в развитието. Сега нямаме търпение за началото на сезона и се надяваме да го стартираме с битка за победи“, допълни Верстапен.