Начало Избрани Верстапен: Интересно ми е да видя новото оформление на последните два завоя...

Верстапен: Интересно ми е да видя новото оформление на последните два завоя в Каталуния

1498
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен, снимка Спас Генев

Макс Верстапен коментира предстоящия състезателен уикенд в Испания. Пилотът на Ред Бул няма търпение да се върне на пистата Каталуния и да се състезава за първи път на новото оформление на последните два завоя на трасето.

Каталуния е едно от най-известните трасета в F1. Пистата непрекъснато приема стартове от световния шампионат от 1991 г. насам. През сезон 2007 трасето край Барселона претърпя една от най-съществените си промени- добавянето на шикан в последния сектор. Неговата цел беше предложи предимствата на бавен завой, водещ към дългата права, както и да помогне на автомобилите от F1 да се следват по-близо един друг. В допълнение трябваше да бъде намалена скоростта на болидите в последния сектор.

Вместо това версията с шикан и високи бордюри се оказа досадна и неподходяща. Тази промяна превърна последния завой в зона за ускорение. Това само по себе си означава, че автомобилите от F1 се следват по-трудно и се нуждаят от известно време, за да се възползват от въздушна струя

В началото на годината F1 обяви, че отново ще използва класическата конфигурация на пистата Каталуния. Това стана възможно след като секцията получи най-високата категория на ФИА след като бяха извършени някои промени. Те включваха по-добри зони за сигурност и нови предпазни бариери.

F1 ще се състезава на класическата версия на Каталуния за първи път от 2006 г. насам. Очакванията за новото оформление да предложи ново предизвикателство за пилотите. На практика само Фернандо Алонсо е карал болид от F1 на „новата“ конфигурация на трасето в Барселона.

Верстапен има отлични спомени от пистата Каталуния. Пилотът на Ред Бул записа първия си успех в F1 през 2016 г. именно тук. Миналата година нидерландецът записа още един успех на испанското трасе. Сега Верстапен няма търпение да се върне в Каталуния и да изпробва новото оформление на последния сектор.

„С нетърпение очаквам да се върна на писта, която всички познаваме толкова добре“, сподели Верстапен. „Интересно ми е да видя новото оформление на последните два завоя в Каталуния. Разбира се, имам страхотни спомени от тази писта, особено от първата ми победа в F1 през сезон 2016.“

„Барселона също е страхотен град. Затова се наслаждавам  на този уикенд и смятам, че това е добро място. Надявам се, че ще имаме и хубаво време, което да се включи в микса“, добави пилотът на Ред Бул.

Междувременно съотборникът на Верстапен Серхио Перес се надява да запише един силен уикенд след разочарованието, което претърпя в Монако. Пилотът на Ред Бул си тръгна с празни ръце от Княжеството след като финишира далеч от топ 10.

„Монако беше катастрофа за мен. Нещата там тотално се объркаха. Затова този уикенд ще трябва да започнем отначало. Трябва да се уверим, че ще се върнем към високите стандарти, които сме поставяли през целия сезон. Искам да се отблагодаря на екипа си за усърдната работа и да им се отплатя като запиша един добър резултат в Барселона“, заяви Перес.

В момента Перес изостава с 39 точки спрямо Верстапен. Мексиканецът е наясно, че трябва да спечели няколко старта, за да намали изоставането си

„Знаем, че разполагаме с най-бързия автомобил в правилния ден, а тази писта би трябвало да ни пасне“, смята Перес.

„Просто трябва да се уверя, че уикендът ще бъде перфектен от началото до края. Трябва да бъда постоянен, за да поддържам натиска върху Макс в шампионата, както и да спечеля няколко победи. Ако успея да сглобя всички парчета, то победата е постижима. Както винаги, това е основната ми цел“, завърши Перес.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Oracle Red Bull Racing (@redbullracing)