Начало Избрани Верстапен: Миналата година имах повече наказания и все пак спечелих състезанието

Верстапен: Миналата година имах повече наказания и все пак спечелих състезанието

1317
0
Макс Верстапен, Ред Бул
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен спечели квалификацията за Голямата награда на Белгия. Пилотът на Ред Бул се справи отлично на изсъхващата писта „Спа-Франкоршамп“. Верстапен записа феноменална обиколка в края на сесията, която бе с повече от 8 десети по-добра от тази на Шарл Льоклер от Ферари. Макар да беше най-бърз в квалификацията, Макс ще потегли от шеста позиция в неделната надпревара заради наказание.

В началото на днешния ден стана ясно, че Верстапен ще бъде преместен с пет места назад на стартовата решетка за Гран при на Белгия. Причината за санкцията е монтирането на пета скоростна кутия в болида на нидерландеца при максимално позволени четири. По този начин Верстапен си гарантира най-добрата стартова позиция- шеста. Въпреки този факт, той е фаворит за спечелването на победата както в утрешния спринт, така и в неделната Гран при

25-годишният състезател призна, че е рискувал максимално по време на последния си бърз тур в Q3.

„Миналата година имах повече наказания и все пак спечелих състезанието“, сподели Верстапен. Това все още е целта за неделя. Но първо нека да видим какво ще е времето утре и какво ще стане [в спринта].“

„Сектор №2 все още беше малко влажен, така че в някои завои имаше само една суха линия. Затова трябваше да се направи малко алтернативна линия на нормалната. Всичко се състоеше в това да се чувствам уверен и да рискувам всичко във финалния опит, за да постигна възможно по-добро време за обиколка“, продължи Верстапен. „Знае, че автомобилът е бърз. Смятам, че успяхме да го покажем отново, дори и при тези трудни условия през днешния ден“, каза още пилотът на Ред Бул.

Верстапен бе на косъм да отпадне в Q2. Двукратният световен шампион все пак успя да запише достатъчно добра обиколка и да продължи напред. Нидерландецът имаше не толкова приятна дискусия със своя рейс инженер Джанпиеро Ламбиазе

„Беше много близко и условията бяха много сложни. Пистата беше наистина суха и просто нямах тази увереност в Q2“, обясни Верстапен. „Имах голям късмет, че бях на десето място. След това в Q3 имаш два комплекта гуми, така че знаеш, че можеш да натискаш малко повече и да рискуваш малко повече. Това е нещо, което направихме в последната обиколка. Знам, че в неделя ще трябва да отстъпя малко по-назад заради наказанието. В крайна сметка това е най-доброто, което можех да направя днес“, завърши Макс Верстапен.

Другият пилот на Ред Бул Серхио Перес даде трето време. Мексиканецът ще потегли втори в неделната надпревара на Спа заради наказанието на Верстапен.

„Квалификацията беше много коварна. Започнахме с интермедии и първоначално условията бяха много трудни. Мислехме, че  трасето ще стане много по-сухо и бързо, но отне много време преди да се получи така. Дори в края на Q3 беше доста сложно на няколко места като завои 8 и 9“, каза Перес.

Перес също е фаворит за победата, като се има предвид скоростта на RB19.

„Tова е добър резултат. Жалко, че не успях да победя Шарл, но при тези условия беше добре, че имахме толкова силно постижение“, допълни пилотът на Ред Бул.