Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен: На старта Перес спря 50 метра по-късно от всички. Мисля, че...

Верстапен: На старта Перес спря 50 метра по-късно от всички. Мисля, че ми одраска дифузьора

10043
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен заяви, че е доволен от второто си място в Гран при на Маями. Пилотът на Ред Бул отстъпи на Ландо Норис (Макларън) в шестия кръг от световния шампионат на Формула 1 за 2024 г., но прие философски поражението.

„Понякога печелиш, друг път губиш. Мисля, че всички, които се състезаваме, сме свикнали с това, нали?“, каза Верстапен

„Това състезание просто бе малко по-сложно. Още се медиума чувството зад волана не бе фантастично. Откъснах се малко, но не както трябва да се получи. След спирането в бокса чух какви времена дават Макларън-ите и си казах: „Еха, доста са бързи!“ Те дойдоха с много нови неща. Определено изглежда, че са проработили. Ние самите трябва да се потрудим сега. А след като сложих твърдите гуми, те просто имаха повече скорост. И особено Ландо – той летеше. Този стинт бе невероятно труден за нас. Но ако лош ден означава второ място, ще го приема“, коментира Верстапен.

„При мен нестабилността беше ту на предната, ту на задната част. Сцеплението бе много ниско като цяло. Трябва да разберем защо стана така“, допълни Верстапен, който в един момент от състезанието каза по радиото, че не може да накара болида си да завие.

„Определено не бе най-силният ни уикенд по отношение на състезателното темпо. Ние обаче ще анализираме всичко и ще се постараем да се върнем по-силни на пистата“, каза още той.

Верстапен коментира и ситуацията след старта на състезанието, при която едва не бе отнесен от съотборника си Серхио Перес.

„Той мина страшно близо и всичко можеше да приключи наистина зле. Мисля, че ми одраска дифузьора. Спря 50 метра по-късно от всички, но за щастие се размина без последствия“, посочи Верстапен

С Верстапен на косъм след старта се разминаха и пилотите на Ферари Шарл Льоклер и Карлос Сайнц.

„Какво, по дяволите, беше това?!“, бе реакцията на Сайнц, след като трябваше да се пази от внезапно прелетелия по диагонал пред него и съекипника му Перес.

„Като цяло беше сложно състезание. Особено на старта, когато едва се разминах с Макс. Нямаше никакво сцепление, а това не го очаквахме. Загубих позиция спрямо [Оскар] Пиастри и си съсипах гумите за първия стинт“, посочи самият Перес.

„Всичко прегря и по-трудно си пробивах път напред, тъй като и нямахме достатъчно добро темпо. Имахме грижи с медиума. Нещата малко се е пооправиха към края, но не успях да вляза в ритъм. Когато най-после го сторих, вече беше твърде късно. Знаехме, че от Макларън ще са много, много силни този уикенд. Ние просто нямахме нужната скорост, за да останем пред тях. Направихме някои промени по настройките, които в ретроспекция видяхме, че не са правилни. Трябва да си направим съответните изводи за Имола“, добави Перес.