Начало Избрани Верстапен не е привърженик на спринтовите състезания

Верстапен не е привърженик на спринтовите състезания

780
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен не е привърженик на спринтовите състезания. Пилотът на Ред Бул призна, че кратките надпревари не са толкова интереси защото всички състезатели не предприемат толкова рискове и пазят максимално техниката.

F1 изпробва този експеримент още през миналата година. Спринтовите надпревари се провеждат в събота и определят реда на стартира в неделната Гран при. През сезон 2021 подобни състезания се проведоха на пистите Силвърстоун, Монца и Интерлагос.

От F1 решиха да запазят този формат и за тази година. Две от планираните три спринта се проведоха в Имола и Ред Бул Ринг. Тази седмица ще се проведе последният подобен уикенд, който отново е в Бразилия.

След редица предговори с ФИА и отборите, F1 успя да удвои броя на спринтовете за сезон 2023. За момента не се знае кои трасета ще приемат тези квалификационни състезания.

Верстапен спечели спринтовете на Имола и Ред Бул Ринг. Пилотът на Ред Бул има три успеха в подобни надпревари. Въпреки това, той не е толкова развълнуван от увеличаването на бройката на кратките състезания за следващата година.

Всеки път, когато участвам в тези [спринтови] състезания, се стремя да не получа повреда. Също така трябва да се уверя, че съм в челната тройка“, сподели Верстапен.

„За мен това не е истинско състезание, защото след това влизаш в главната надпревара и знаеш, че така или иначе има много повече точки. Разликата е, че в неделя просто рискуваш малко повече там.

„Правенето на още един старт е вълнуващо за зрителите. Тук стратегиите не са от толкова голямо значение, защото слагаме гуми, които издържат достатъчно дълго. [Това] е просто малко по-малко вълнуващо, но все пак винаги се опитваме да се борим за победата.“

Макар от F1 да смятат, че форматът със спринтовете добавя повече стойност към уикенда на Гран при, Верстапен би предпочел спортът да се придържа към традиционния си формат. Пилотът на Ред Бул посочи броя на вълнуващите състезания, на които се насладиха феновете от началото на годината.

„Не разбирам какъв е проблемът в това. Имахме толкова много вълнуващи състезания от началото на годината. Според мен няма нужда да се добавя една трета от състезателната дистанция в събота.“

„Така или иначе всички са толкова внимателни, защото ако се бориш за третото място, имаш малко докосване и се озовеш последен, знаеш, че неделята ти ще бъде много трудна. Вероятно тогава няма да рискуваш толкова и ще искаш да запазиш позицията си. Колкото и да са харесвани тези неща от зрителите и F1, аз съм на мнение, че това не са истински състезания“, добави Макс Верстапен.