Начало Избрани Верстапен постави под съмнение настоящия стремеж на F1

Верстапен постави под съмнение настоящия стремеж на F1

3212
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Световният шампион Макс Верстапен постави под съмнение настоящия стремеж на F1. Пилотът на Ред Бул не вярва, че преминаването към повече улични писти на бляскави места е много добра идея.

Тазгодишният сезон във Формула 1 ще включва рекордните 23 състезания, като в графика е включено и първото Гран при на Маями. Надпреварата на новата улична писта ще се проведе в началото на май.

През 2023 г. ще има още нови дестинации. Една от тях е нощно състезание в Лас Вегас. Освен това завръщане в календара ще направят Катар и Китай. Това предполага, че в календара на F1 ще продължат да се добавят нови места в близко бъдеще. Едно от тях е потенциално завръщане в Южна Африка на пистата Киалами.

По този начин има по-голяма вероятност някои утвърдени Гран при да отпаднат от календата на световния шампионат, за да се направи място за нови надпревари. Очаква се състезанията във Франция, Белгия и дори Монако да бъдат под заплаха от отпадане след края на сезон 2022.

Верстапен изрази опасенията си за календара на F1

Разбира се, че [Ф1] трябва да печели пари и да се опитва да направи спорта по-популярен. Също така е важно правилните писти да останат в календара и да не се състезаваме само на улични градски трасета. В крайна сметка тези автомобили не са създадени за това.“, каза Верстапен пред холандския вестник Де Телеграаф.

Верстапен е обсъдил този аспект от бъдещата посока на спорта с главния изпълнителен директор на F1 Стефано Доменикали. Пилотът на Ред Бул признава, че разбира желанието на Доменикали да разшири Формула 1 възможно най-много.

Той също разбира, че [автомобилите може да не са пригодени за това]. От друга страна той трябва да се съобразява с акционерите си, каза Верстапен.

„Нищо няма да е като преди. Забавленията ще бъдат по-важни. За съжаление днешния свят е такъв.“

Съотборникът на Верстапен в тима на Ред Бул каза, че F1 трябва да се увери, че модерните писти, на които се състезава, все още имат същияхарактеркато емблематичните за спорта места като Спа-Франкоршамп и Монца.

Страхотно е, че F1 се развива с толкова бързи темпове на друг континент. Това е страхотна възможност за спорта. Мисля, че всички ще имаме полза от повече нови състезания“, заяви Перес.

Но в същото време би било добре да запазим историята на спорта. Някои исторически трасета трябва да останат в календара.“
„Надявам се, че когато отиваме на нови места, те наистина ще имаме някакъв характер на пистите. Струва ми се, че на някои от новите писти им липсва малко характер, така че това ще бъде от изключително значение.“