Начало Избрани Верстапен: Харесвам повече обикновените писти, но много обичам да идвам в Америка

Верстапен: Харесвам повече обикновените писти, но много обичам да идвам в Америка

1301
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен не крие, че повече харесва обикновените писти вместо уличните. Пилотът на Ред Бул неведнъж се обяви против добавянето на все повече градски трасета в календара на F1. Но от друга страна той призна, че обича да идва в Америка и харесва аутодрома в Маями.

F1 се състезава на все повече улични писти през последните 10-15 години. Световният шампионат добави трасета като това във Валенсия, Сингапур, Баку, Джеда, Маями и сега Лас Вегас. Към тях се добавят традиционната Гран при на Монако, както и пистите в Австралия и Канада

За съжаление състезанието във Валенсия се оказа не толкова успешно и бе извадено от календара на спорта след края на сезон 2012. Въпреки това F1 продължава да проявява интерес към улични трасета в различни части на света. През 2020 г. световният шампионат трябваше да се състезава на улична писта във Виетнам, но пандемията от коронавирус и новите власти в страната попречиха на това. Въпреки това не се изключва възможността Ханой да приеме старт от F1 в бъдеще.

Междувременно Верстапен назова пистите, които би искал да види в календара на F1. Двукратният световен шампион призна, че e привърженик на добавянето на още един старт в САЩ, стига да бъде на истинско трасе. Верстапен също така повтори, че не е голям фен на градските писти, но харесва аутодрома в Маями.

„Харесвам повече обикновените писти, но много обичам да идвам в Америка“, сподели Верстапен.

„Намирам за малко по-предизвикателна една нормална писта като тази в Остин например. Самият град Маями обаче е много забавен“, добави пилотът на Ред Бул.

Верстапен посочи две обикновени писти в САЩ, които би искал да види в календара в бъдеще. Пилотът на Ред Бул призна, че е карал на тях само във видеоигра. Нидерландецът  е голям привърженик на електронните спортове и редовно се включва в различни виртуални състезания.

„Харесва ми и Вирджиния [Вирджиния Интернешънъл]. Може би тя не е толкова подходяща за болид от F1, но е добра за GT автомобил. Роуд Америка също е много красива. Те са бързи и интересни писти. Но ако караш на определено трасе винаги трябва да има известна настройка към него“, добави Макс Верстапен.

Люис Хамилтън също призна, че иска да се състезава на повече класически трасета. Британецът приветства разширяването на F1 през последните години.

„Харесвам промяната, която наблюдаваме. Вълнуващо е да посещаваш различни части на света и различни писти“, каза Хамилтън.

Пилотът на Мерцедес иска F1 да се върне в Южна Африка и Киалами. Трасето край Йоханесбург може да се върне в календара за 2024 г. ако изпълни всички условия и получи хомологация от ФИА. Хамилтън също така каза, че предпочита всички стари трасета в календара на F1

„Разбира се, обичам всички по-стари писти и винаги ще ги предпочитам. Може би след 20 или 30 години някое дете ще види [Маями] като историческа верига, но това е нещо ново за нас. Според мен всички стари класики като Унгария и Силвърстоун, Зандвоорт и Монца винаги ще бъдат специални“, добави Люис Хамилтън.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Lewis Hamilton (@lewishamilton)