Начало Избрани Верстапен: Разбира се, целта ни на Сузука е да спечелим

Верстапен: Разбира се, целта ни на Сузука е да спечелим

1357
0
Макс Верстапен, Ред Бул
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен коментира предстоящия състезателен уикенд в Япония. Пилотът на Ред Бул призна, че целта му е да спечели състезанието на Сузука. Победата в Япония ще бъде още по-специална, тъй като трасето е собственост на един от основните партньори на Ред Бул- Хонда.

Ред Бул се намира в изключителна форма от началото на сезон 2023 в F1. Базираният в Милтън Кийнс отбори спечели първите 14 старта за годината и на практика нямаше никаква конкуренция

В края на миналата седмица се проведе Гран при на Сингапур. Очакванията бяха бавното и технично улично трасе да не пасва добре на автомобила на Ред Бул. Но от друга страна се очакваше австрийският тим отново да грабне победата.

Ред Бул изпитваше сериозни затруднения в Сингапур. Отборът от Милтън Кийнс не показа кой знае какво темпо в тренировъчните сесии и нямаше нито един представител в Q3. За сметка на това. Лиам Лоусън от Алфа Таури стигна до третия сегмент от квалификацията, макар да не познаваше толкова добре трасето в Сингапур.

Верстапен постигна напредък в неделната нощна надпревара в Марина Бей. Състезателят на Ред Бул заложи на различна стратегия спрямо своите съперници. В крайна сметка той финишира на пета позиция. Същевременно Карлос Сайнц (Ферари) спечели състезанието в Сингапур. По този начин испанецът сложи край на серията на Ред Бул Рейсинг и Верстапен. Австрийците вече няма как да спечелят всички стартове за годината и да постигнат още един рекорд.

Според някои анализатори, слабото представяне на Ред Бул се дължи както на характеристиките на Марина Бей, така и на новата техническа директива на ФИА. Федерацията забрани използването на така наречените „огъващи се крила“. Това оказа влияние както върху скоростта на Ред Бул, така и на тази на Астън Мартин

Този уикенд F1 се насочва към Сузука. Японската писта е коренно различна спрямо тази в Сингапур. Разбира се, очакванията са Ред Бул отново да бъде на върха. Но от друга страна не се изключва някой друг тим да поднесе изненада.

„След тежкото състезание в Сингапур, отборът носи много инерция в Япония. Очаквам с нетърпение да се състезавам в Сузука. Това е писта, на която винаги е супер забавно да караш, тъй като има много високоскоростни завои. Също така имам много мили спомени от тази писта. Те са свързани със спечелването на втория ми шампионат при пилотите и отбелязването на страхотен отборен резултат, завършвайки на първо и второ място“, сподели Верстапен.

„Поглеждайки назад към 2014-та, именно карах за първи път болид от F1 по време на първата тренировка. Прекарах няколко дни в Токио преди уикенда, което трябва да е забавно и също да помогне с часовата разлика. Трябва да бъдем по-силни този уикенд. Разбира се, целта ни на Сузука е да спечелим“, добави Макс Верстапен. Двукратният световен шампион ще използва специален дизайн на своята каска в Япония.

Съотборникът на Верстапен Серхио Перес финишира на второ място в миналогодишното състезание на Сузука. Именно това помогна на Макс да триумфа за втори път в шампионата точно в Япония

„Сингапур беше нещастен и болезнен уикенд. Надявам се да се върнем във форма за Сузука и бъдем по-силни. Това е писта, която всички обичаме. Също така смятам, че колата ще се върне към обичайното си представяне. Надяваме се, че, проблемите, които имахме в Сингапур няма да продължат да ни засягат“, каза Перес.

„Миналата година имах забавно каране в Япония при доста тежки условия, борейки се с Шарл чак до последната обиколка. Това са състезанията, които обичаш да гледаш. Първият сектор е един от най-добрите за шофиране през целия сезон. Той е труден, но страхотен. Трябва да се върнем на върха този уикенд. Съвсем логично, победата е единствената цел за нас, така че съм уверен съм и очаквам уикенда с нетърпение“, добави състезателят на Ред Бул.