Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен се намесил в „гражданската война“ в Ред Бул: Заявил, че ако...

Верстапен се намесил в „гражданската война“ в Ред Бул: Заявил, че ако Марко бъде освободен, ще си тръгне и той

9397
0
Хелмут Марко, Кристиан Хорнер, Ейдриан Нюи, Макс Верстапен
Хелмут Марко, Кристиан Хорнер, Ейдриан Нюи и Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен е заявил, че ако Хелмут Марко бъде освободен от Ред Бул, то и той ще си тръгне от тима. Информацията е на f1-insider.com. Немският уебсайт потвърждава, че в тима от Милтън Кийнс се води „гражданска война“, която била започната от Кристиан Хорнер. 49-годишният английски мениджър се дразнел неистово, че Хелмут Марко остава толкова отговорен кадър в тима дори и след смъртта на Дитрих Матешиц. Почти веднага след смъртта на австрийския милиардер в края на октомври 2022 г. той се свързал с Чалерм Йоовидя, чието семейство притежава 51% от компанията Ред Бул. Успял да получи подкрепата на тайландския милиардер и пристъпил към следващата крачка от плана – смяна на ръководството на Алфа Таури.

Според немския уебсайт Хорнер искал шефа на пресотдела на Мерцедес Брадли Лорд да наследи Франц Тост. Това обаче не се получило. Затова Хорнер потърсил Петер Байер. Марко обаче вече се бил свързал с бившия генерален секретар на ФИА, както и със спортния директор на Ферари Лоран Мекис. Австриецът не искал отговорностите за ръководенето на тима от Фаенца да са на плещите на един човек.

И това не отказало Хорнер, за когото се говори, че упорито захранва английските журналисти с истории за това, че Марко вече не се ползва с доверието на мениджмънта на Ред Бул, както и на тайландските акционери. В самия тим Хорнер яростно отричал тези твърдения. В Милтън Кийнс обаче собствените му хора не му вярвали. F1-insider.com пише също така, че Марко се е разбрал с Оливер Минцлаф и има доверието му.

На всичкото отгоре Макс Верстапен се намесил в цялата разправия. Трикратният световен шампион дал много ясно да се разбере в лични разговори и с ръководството на Ред Бул, и с тайландските акционери, че ако Марко бъде освободен, ще си тръгне и той

Официално обаче никой не иска да коментира информацията за междуособиците в Ред Бул, която циркулира от няколко дни из медиите.

„В пресата има много спекулации, които не трябва да се взимат насериозно“, заяви Марко пред уебсайта.

„Всички трябва да запазим спокойствие и да се занимаваме с основната си работа. А тя е спорт, не политика. Аз имам договор с Ред Бул до края на следващата година. След това ще видим. Определено получих много подкрепа напоследък и това ме прави наистина щастлив“, допълни Марко.