Начало Избрани Верстапен: Щастлив съм заради полпозишъна и също така се радвам да се...

Верстапен: Щастлив съм заради полпозишъна и също така се радвам да се върна тук

1575
0
Макс Верстапен, Ред Бул
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен спечели квалификацията за Голямата награда на Япония във Формула 1. Пилотът на Ред Бул записа невероятна бърза обиколка в началната фаза на Q3, която така и не бе подобрена от неговите съперници. Това бе пети полпозишън за световния шампион от началото на сезона и първи на пистата Сузука.

Верстапен определено бе доволен от първото място в сесията. Нидерландецът показа отлична скорост на суха писта след като бе начело и в третата тренировка в Япония.

„Невероятно е да караш тук, особено в квалификациите. Когато си с по-малко гориво, автомобилът наистина оживява на писта като тази. Щастлив съм заради полпозишъна и също така се радвам да се върна тук“, сподели Верстапен след като излезе от своя автомобил.

Пилотът на Ред Бул записа най-добрата обиколка още в първото си излизане на пистата. След това той разкри защо не е успях да подобри постижението си.

„Загубих част от своя въздушен канал. Ето защо вероятно не успях да се подобря, но въпреки това първата обиколка беше достатъчно добра, за да ме прати на полпозишън.“

В самия старт на Q3 Верстапен излезе точно пред Льоклер и бе на път да предизвика опасност. След това той едва не бе ударен от Ландо Норис. Британецът се движеше с по-висока скорост от световния шампион. В един момент Макс внезапно смени посоката си на движение и едва не бе ударен от своя съперник.

„Карах бавно, но исках да ускоря, защото гумите ми бяха доста студени. Имах голям момент, защото той [Норис] караше бързо в този момент. Затова той трябваше да мине през зоната за сигурност и да ме избегне. За щастие не се случи нищо“, каза Верстапен.

Верстапен и Норис са привикани при стюардите след края на сесията. Има вероятност пилотът на Ред Бул да бъде преместен с няколко позиции назад.

Световният шампион коментира и шансовете си за победа и втора световна титла в утрешната надпревара.

„Ще бъде интересно да видим. Някои казват, че ще вали, а други призовават да остане сухо. Трябва да видим какво ще се случи. Все пак съм убеден, че разполагаме с бърз автомобил“, допълни Макс Верстапен.

Другият пилот на Ред Бул Серхио Перес финишира четвърти. Мексиканецът нямаше отговор на темпото на Верстапен и финишира на повече от четири десети зад неговото време.

„Мисля, че това беше страхотна обиколка на Макс. Той събра всички парчета по пъзела в най-важния момент. От наша страна, в Q3 не успяхме да намерим достатъчно скорост. В първата скоростна обиколка бях малко потиснат. След това загубихме няколко десети. Можеше да сме и по-напред. Очакваме с нетърпение какво ще се случи в утрешния ден“, сподели Перес.

32-годишният състезател се надява да има дъжд в неделя, тъй като се чувстваше доста комфортно на мократа писта Сузука.

„Дъждът би бил добър вариант. Това може да разбърка нещата. Също така ще бъде по-приятно и за феновете. Нека видим какво ще се случи утре“, допълни пилотът на Ред Бул.