Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен не одобрява плана за само една тренировка на Имола

Верстапен не одобрява плана за само една тренировка на Имола

1013
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен разкритикува плана за провеждането на само една тренировка на пистата Имола. Формула 1 включи трасето в календара си, но състезателният уикенд ще е само два дни. Причината за това е придвижването от Портимао в Португалия до Имола. За да не поставят отборите пред изключително сложна логистична задача, от ФИА и F1 предпочетоха да намалят тренировките. Планът е да се проведе само една 90-минутна сесия в събота сутринта.

„Нямаше да има никакъв проблем, ако това се случваше на писта, която познаваме и където сме карали със съвременните болиди“, заяви Верстапен.

„Но това ще е на практика ново трасе. Ситуацията е една и съща за всички, проблемът не е в това. Просто смятам, че е неправилно. Предпочитам да направят две тренировки, колкото да се уверим, че всичко работи добре. Не ми пука, че състезателният уикенд ще е два дни, просто да проведат две сесии. Дори ще е по-добре да има две едночасови тренировки, отколкото една за час и половина. Иначе е малко глупаво.“

Нидерланският пилот смята Имола за прекрасно трасе. Състезавал се е там за последно през 2014 г. Съотборникът му в Ред Бул Алекс Албон е съгласен с мнението на Макс. Според него би било далеч по-логично да се организира двудневен състезателен уикенд на трасе като Силвърстоун.

Междувременно в Милтън Кийнс са се трудили по това да разберат откъде Мерцедес извлича квалификационното си темпо

„Те имат страхотна кола и според мен ние бяхме на около 0,3-0,4 сек от тях средно в състезанието (миналия уикенд)“, сподели шефът на отбора Кристиан Хорнер. „Нашата задача е да намалим разликата. В момента се опитваме да разберем квалификационното им темпо. Скоростта на Мерцедес в една бърза обиколка е забележителна. Миналия уикенд се видя каква драматична стъпка са в състояние да направят от съботната тренировка през Q1 до Q3. Така че ние се опитваме да разберем откъде идва това представяне.“