Начало Избрани Верстапен: Винаги е много трудно да събереш цяла обиколка в Баку

Верстапен: Винаги е много трудно да събереш цяла обиколка в Баку

1143
0
Макс Верстапен, Ред Бул
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен финишира на втора позиция в квалификацията на уличната писта в Баку. Пилотът на Ред Бул нямаше отговор на скоростта на Шарл Льоклер в една обиколка и остана точно зад него. Верстапен предположи, че експериментът в последния му тур на може би му е коствал полпозишъна за неделната надпревара в Азербайджан.

Верстапен бе най-бърз в единствената свободна тренировка за Гран при на Азербайджан. Състезателят на Ред Бул изпревари Льоклер с 37 хилядни. В квалификацията двамата си играха на котка и мишка във всеки един от сегментите. Льоклер даде най-доброто време в Q1, а Верстапен отговори в Q2. Двамата записаха идентични резултати в първите си излизания на пистата в последния сегмент от квалификацията в Баку. Във финалните си опити Льоклер успя да изпревари своя съперник с 0.188 сек. и си осигури първи полпозишън за сезон 2023

„Винаги е много трудно да събереш цяла обиколка в Баку“, сподели Верстапен веднага след края на квалификацията. „Тук е много по-трудно от очакваното. В Q3 бях на границата на възможностите и опитах да направя всичко перфектно, което не бе най-лесни. Но въпреки това съм на второ място. Знам добре, че разполагам с много добър състезателен автомобил, така че като цяло не е толкова лошо. Разбира се, че искам да стартирам най-отпред, но пък сега ще трябва да изпреварим един автомобил“, добави състезателят на Ред Бул.

Утре Верстапен и всички останали пилоти от F1 ще участват в първата си спринтова квалификация. Сесията ще се проведе в събота сутрин на мястото на втората свободна тренировка. Верстапен призна, че очаква с нетърпение какво ще направи през утрешния ден.

„Очаквам с нетърпение да видя какво можем да направя там. Може би ще намеря няколко неща, които да подобря, но всичко е въпрос на това да имаме чист уикенд. Тук е изключително лесно да се направи грешка, така че един инцидент определено е нещо, което не искаме да правим. След това ще видим какво ще се случи“, каза още Макс Верстапен.

Съотборникът на Верстапен Серхио Перес финишира трети. Опитният мексиканец остана разочарован от резултата си тъй като е известен с невероятното си представяне на улични трасета. Перес не бе доволен и от двата червени флага в Q1.

„Започнахме доста сложно в Q1 с червените флагове, които имахме там. След това се придържахме към един и същи комплекти, защото не искаш да губиш комплект, само за да преминеш напред. Беше доста трудно, но отборът свърши страхотна работа“, заяви Перес.

Пилотът на Ред Бул не скри разочарованието си от последната бърза обиколка в Q3.

„Разочарован съм, че седнах на трето място, защото чувствах, че има още какво да направя. Честно казано последната ми обиколка не беше чиста. Ако има писта, на която можете да се състезавате, то това е Баку. Знаехме, че тук Ферари ще бъде най-голямата ни заплаха“, добави Серхио Перес.