Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен: Вятърът беше много непостоянен

Верстапен: Вятърът беше много непостоянен

764
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Спас Генев

От Иван Тенчев, наш специален пратеник в Австрия

С порив на вятъра обясни излитането си от пистата във втората тренировка днес Макс Верстапен. Холандецът, заради когото на трибуните отново са дошли хиляди негови сънародници, загуби контрол на последния завой и се удари със задната част на колата си в предпазната стена. Счупи задното крило и част от структурите, а загубата на контрол започна още преди завоя. На практика и с четирите гуми той бе извън ограниченията на пистата и се насочи към върха на кривата. Там има допълнителна падина и на практика автомобилът рязко променя посоката си на движение. Сутринта Люис Хамилтън счупи страницата на предното си крило, което с новите размери облизва асфалта.

„Вятърът беше много силен и непостоянен”, обясни холандецът. „В дадени моменти помага, но в други рязко сменя посоката си и измества колата. Надявам се всичко това да не се отрази за подготовката за утрешната квалификация и състезанието в неделя.”

На същото място от пистата излетя и Себастиан Фетел. Той обаче имаше шанс да не се удари в предпазните заграждения.

Най-сериозен изглеждаше инцидентът на Валтери Ботас. На бързия шести завой Пирели той се предовери на супер добрата стабилност на Мерцедес в този тип криви и го отвори максимално. Пипна и газта, за да продължи към следващия завой, но колата излетя направо и се разби. Щетите бяха доста сериозни, а подготовката на финландеца се обърка допълнително след смяната преди това на задвижващата му система със старата версия заради хидравличен теч.