Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен: Със сигурност можем да се справим по-добре

Верстапен: Със сигурност можем да се справим по-добре

1944
0
Макс Верстапен, Ред Бул
Макс Верстапен, снимка Георги Тодоров/LAP

Уикендът за Гран при на Нидерландия не започна по най-приятния начин за Макс Верстапен. Пилотът на Ред Бул направи само седем тура и пропусна по-голямата част от първата свободна тренировка на пистата Зандвоорт заради проблем със скоростната кутия.

Механиците на Ред Бул сложиха нова трансмисия в болида на Верстапен за втората тренировъчна сесия. Първоначално Верстапен оглави класирането, но след това започна да изостава заради по-малкото натрупана информация от FP1. В крайна сметка световният шампион даде осмо време и изоставаше с близо 7 десети от лидера Шарл Льоклер с Ферари.

Още преди началото на първата тренировка Верстапен заяви, че домашният му състезателен уикенд едва ли ще протече толкова гладко, колкото в Белгия.

„Просто пропуснахме да направим повече обиколки с меките гуми в FP1. Не можахме да разберем баланса на болида, защото имахме толкова малко сцепление с гумите и на практика изоставахме с една сесия. След като влязохме в FP2 балансът не беше страхотен. Не можеш да направиш големи промени по колата за 60 минути“, сподели Верстапен.

„Опитахме да разрешим проблемите, с които се сблъскахме в FP1. Денят не беше страхотен. Разполагаме с цяла нощ, за да премахнем всички затруднения. Със сигурност можем да се справим по-добре.“

Верстапен никак не е изненадан от скоростта на Ферари във втората тренировка в Нидерландия.

„Честно казано, не бях много изненадан, когато видях разликата във времето за обиколка. Все още има много неща, които можем да подобрим. Разполагаме с ограничено време, за да разгледаме всичко отначало. Разбира се, ще се опитам да бъда по-конкурентен в остатъка от домашния състезателен уикенд“, добави Макс Верстапен.

Вторият пилот на Ред Бул Серхио Перес също имаше големи затруднения в първия ден от Гран при на Нидерландия. Мексиканецът финишира на седма и дванадесета позиция и е избегнал сериозен инцидент след широко излизане от девети завой в сутрешната сесия.

„Имаше много трафик [в FP1]. Бях блокиран от един болид на Ферари по време на най-бързата си обиколка. За съжаление не можах да разчета правилно темпото си с меките гуми на Пирели“, сподели Перес.

„Излязох по широко от девети завой и едва не катастрофирах.  Освен това имаше огромно износване на гумите в дългите серии с обиколки. Ще бъде е интересно да видим какво ще успеем да направим със стратегията. Със сигурност трябва да направим някои подобрения за утрешната квалификация.“

Пилотът на Ред Бул призна, че в Зандвоорт Ферари изглеждат много по-силни в сравнение със Спа.

„Като цяло не сме толкова щастливи, колкото в Белгия. Има някои неща, които трябва да разгледаме и да се опитаме да сглобим всичко, за да сме готови за квалификацията.

Те [Ферари и Мерцедес] наистина изглеждат силни, така че ще бъде интересно да видим какво ще успеем да направим“, допълни съотборникът на Макс Верстапен.