Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Вицепремиер на Италия призова за отмяна на Гран при на Емилия Романя

Вицепремиер на Италия призова за отмяна на Гран при на Емилия Романя

1194
0
снимка: Майкъл Потс

Вицепремиерът на Италия Матео Салвини призова Гран при на Емилия Романя да бъде отменена и властите в областта да се съсредоточат върху опазването живота и здравето на населението

Той обясни пред Скай, че апелът му е вследствие на постоянните комуникации и обмяна на информация между правителството, институциите и останалите ангажирани организации. В момента тече среща на местните власти в Емилия Романя, в която участват и организаторите на състезанието. Надпреварата не може да се проведе без полиция, охрана, пожарна и спешна лекарска помощ. Всички тези служби в момента са ангажирани с изключително тежката метеорологична обстановка.

„Да се посветим на усилията да спасим гражданите си“, призова Салвини.

Според последните информации самият град Имола вече е под вода. Не е обявено бедствие. Остава в сила най-високата степен за опасност. На пистата Имола и други райони вече са наводнени. В цялата област Емилия Романя придвижването е изключително затруднено. Всички мостове са затворени, а не цялото оборудване на Формула 1 е и пристигнало на трасето. Хората от F1, които бяха там още вчера, бяха помолени да напуснат района на пистата, при това доста бързо – само за около половин час. По-късно имаше смени на хотели заради опасност от наводнения. За днес персоналът от Формула 1 е инструктиран да не ходи на пистата. От градове в региона, сред които Фаенца (където е базата на Алфа Таури), Чезена, Форли и други се появяват изключително тревожни видео клипове и снимки. Фаенца е на само 10 км от Имола. По магистрала А14 в района на Фаенца и Форли буквално тече река.

През последните 36 часа в региона на Имола в Емилия Романя валежите са били 123 мм. В района на намиращата се точно до пистата река Сантерно в определен период са били измерени 250 мм

Нивото на реката е много високо, макар че още не е преляла. При подобни валежи обаче това може да се случи изключително бързо.

Вече има и пострадала от поройните валежи инфраструктура в областта Емилия Романя. Някои от камионите на отбори от Формула 1 са в капан по магистралите и не могат да продължат. Има разрушени пътища и мостове, което затруднява и достъпа до трасето.