Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Вилньов: Гумите не бива да експлодират така. Срамно е

Вилньов: Гумите не бива да експлодират така. Срамно е

1121
0
Пирели, гуми
снимка: Пирели

Гумите във Формула 1 не бива да експлодират по начина, по който това се случи с Ланс Строл и Макс Верстапен по време на Гран при на Азербайджан, заяви Жак Вилньов. Канадският пилот вървеше силно в Баку, а състезателят на Ред Бул бе на път да спечели победата там.

„Гумите не бива да експлодират така. Дори не бяха на чак толкова много обиколки. Срамно е“, заяви Вилньов

„Освен това е жалко като стане така. Строл вървеше чудесно, Макс контролираше състезанието.“

Очаква се Пирели да оповести резултатите от анализа си на спуканите гуми преди Гран при на Франция. Първоначалният оглед и изследвания доведоха до предположението, че отломки са причинили проблемите.

„Не искам да соча с пръст Баку и пистата. Видях, че хората чистеха трасето всеки път (при инцидент) през уикенда. Отломките и карбоновите парчета са винаги много остри. На улична писта обаче има далеч по-малко зони за сигурност и непрекъснато остават елементи. Това важи по принцип за такива конфигурации, не само за Баку. Същото е в Сингапур, Монте Карло“, отбеляза спортният директор на Пирели Марио Изола.

Междувременно появилото се предположение за манипулиране на налягането в гумите от страна на отбори – от Астън Мартин отрекоха да са го пипали – бе развито в публикация в италианската версия на Моторспорт.

В нея се посочва, че съмнението се отнася за комплектите, които се слагат при спирания в бокса

„Налягането се проверява от човек на ФИА на грида (тестът се прави с манометър, докато гумата все още е покрита с електрическото одеяло) на случаен принцип. Правилата постановяват, че същият преглед може да се извърши на други комплекти в питовете по всяко време. Проблемът е, че това се прави толкова рядко. Отделни хора в падока твърдят, че никога не са виждали подобно нещо. Това поражда съмнения относно втория комплект гуми, използван в състезанието – дали налягането е такова, каквото е оповестено от Пирели“, се казва в публикацията.

„Вътрешен човек отбеляза, че за да придобиете представа какво е съотношението между техниците на ФИА и отборите сега, е необходимо да си представите как биха работили 10 отговарящи за сигурността човека на концерт с публика от 70 000 души.“