Начало Други Вилньов няма да стартира в 24-те часа на Льо Ман

Вилньов няма да стартира в 24-те часа на Льо Ман

425
0
Жал Вилньов
Жал Вилньов, снимка Мишлен

Жак Вилньов няма да стартира в 24-те часа на Льо Ман. Това стана ясно след като световният шампион в F1 за 1997 г. бе изваден от списъка на екипа на Floyd Vanwall Racing. На мястото на Вилньов ще кара французинът Тристан Вотие.

Вилньов продължава активната си състезателна кариера. Канадецът направи дебюта си при хиперавтомобилите на световния шампионат за издръжливост на ФИА (WEC). Вилньов кара за отбора на Floyd Vanwall Racing заедно с Том Дилман и Естебан Гериери

Сезон 2023 не започна никак добре за Вилньов. В Себринг канадецът и неговите съотборници във Floyd Vanwall завършиха с изоставане от 24 обиколки заради повреда в окачването. Проблем със спирачките принуди отбора на Колин Колес да прекрати участието си във втория кръг от кампанията в Портимао. Тогава Вилньов катастрофира час преди финала.

Вилньов претърпя инцидент и в състезанието „6 часа на Спа.“ Канадецът се удари с автомобил на Ферари от клас GTE Am, каран от Франческо Кастелачи. В резултат на това той повреди сериозно хиперавтомобила Vanwall Vandervell 680.

52-годишният състезател трябваше да участва с пълна програма в тазгодишния сезон в WEC. Това включваше и 24-те часа на Льо Ман. Легендарното състезание е четвърти кръг от сезон 2023 в световния шампионат за издръжливост. Въпреки това вчера стана ясно, че Вилньов е изваден от стартовия списък на екипа на Floyd Vanwall Racing. Екипът на Колин Колес написа публикация в Туитър, в която имаше три имена- Естебан Гериери, Том Дилман и Тристан Вотие.

Очаква се Вилньов да се завърне за оставащите три кръга от сезона в Монца, Фуджи и Сахир. Името на канадеца е включено в списъка за участие в старта на италианското трасе през юли

Подобно на Фернандо Алонсо, Вилньов също преследваше Тройната корона в моторните спортове. Канадецът триумфира в Индианаполис 500 през 1995-та. Въпреки това той така и не успя да запише успех в Гран при на Монако, макар и да стана световен шампион в края на сезон 1997. Канадският ветеран има едно второ място в 24-те часа на Льо Ман. Това се случи през 2007 г. с тогавашния заводски отбор на Пежо.

Междувременно страницата на Вилньов в Туитър разкри причината за отсъствието на канадеца от Льо Ман. Оказа се, че той очаква дете през юни. В допълнение, Колес заяви, че липсата на достатъчно километри е допринесла за решението за изваждането на канадеца.

„Ситуацията е такава- не смятаме, че Вилньов е готов да участва в Льо Ман. Съпругата му е бременна. Двамата очакват своето дете бебе в началото на юни Льо Ман е голямо състезание. Не можем да поемем риска. Поради факта, че и пробегът му е недостатъчен, решихме да наемем Тристан Вотие“, коментира Колес.