Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Вилньов за Рикиардо: Забележително е, че Инстаграм и голяма усмивка стигат за...

Вилньов за Рикиардо: Забележително е, че Инстаграм и голяма усмивка стигат за F1 завръщане след 4 ужасни сезона

3756
0
Даниел Рикиардо
Даниел Рикиардо; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Жак Вилньов не се присъедини към общия възторг от завръщането на Даниел Рикиардо като титуляр на стартовата решетка във Формула 1. Вместо това световният шампион за 1997 г. посочи, че австралиецът е „работил“ през последните месеци с такава цел в главата си.

„Даниел си почива няколко месеца. Свърши известна политическа работа с [Хелмут] Марко, която [Ник] де Врис изобщо не забеляза. Забележително е обаче как един Инстаграм и голяма усмивка са достатъчни за връщане в F1. Просто невероятно. Нито един друг пилот не е успявал да го стори след четири толкова ужасни сезона във Формула 1“, заяви Вилньов

Това не е първа критика на Вилньов към Рикиардо. По-рано тази година той заяви, че около половината кариера на австралиеца във Формула 1 е направо трагична.

„Рикиардо изкара две ужасни години в Рено и два още по-трагични сезона в Макларън. Това са 4 години. Почти половината му кариера във Формула 1 е ужасна, а модерните състезателни коли изглежда просто не пасват на стила му. Беше забележителен в Ред Бул. Направи някои изумителни изпреварвания. В началото дори бе пред Макс [Верстапен], но Макс постепенно надделя. И тогава Рикиардо си тръгна, а впоследствие изглежда нещо стана и така и не успя повече да се справи както трябва. Изобщо не се възстанови от първия удар“, коментира Вилньов.

„Година почивка не беше добра идея. Подобно нещо могат да си позволят други пилоти. Ако си един [Фернандо] Алонсо, един [Михаел] Шумахер, бил си световен шампион и си печелил в много състезания, ако си убеден, че ще си на възможно най-добро ниво, независимо от сезона… Такова нещо не се прави след четири лоши състезателни години. И ако получиш оферта, я взимаш веднага, независимо откъде е. Публично може да твърдиш, че не искаш да караш за малките отбори, но ако това е единственият договор, който ти предлагат, подписваш.“

Последните изречения на Вилньов може да са препратка към това, че Гюнтер Щайнер от Хаас бе готов да предложи контракт на Рикиардо. Шефът на американския тим разказа, че няколко пъти е звънял на австралиеца, който обаче не си вдигнал телефона.

Вилньов пък е убеден, че от Ред Бул са обещали на Рикиардо мястото на Серхио Перес

„Заплахата изобщо не е фантомна. Никой не очакваше от него да се върне този сезон в F1. От Ред Бул ни повтаряха, че няма да кара, че го взимат заради имиджа. След броени месеци всичко е различно. И със сигурност му е обещано нещо от Ред Бул, защото не би се върнал в отбор толкова назад в колоната без някакви гаранции“, допълни канадецът.

Кристиан Хорнер повтори, че Рикиардо наистина възприема връщането си на грида в F1 с Алфа Таури като най-бързия път към връщане до конкурентоспособен тим. Нищо обаче нямало да се промени в Ред Бул до 2025 г., твърди шефът на екипа от Милтън Кийнс.

„Очевидно причината, поради която Даниел се върна на титулярна позиция, не е дългосрочна амбиция да е пилот на Алфа Таури в следващите пет години. Той вижда това като възможно най-бързия път обратно към конкурентоспособно място. И е ясно, че целта му е кокпит в Ред Бул за 2025 г., когато ще има свободен какъв. Даниел има възможността отсега до края на годината да демонстрира, че не е загубил формата си“, заяви Хорнер.

„След това ще бъде взето решение дали ще остане там още 12 месеца. Но трябва да е много ясно, че Алфа Таури – Торо Росо преди – е отборът, в който пилоти отиват, за да се развиват като потенциални кандидати за Ред Бул. Даниел е наясно със ситуацията. Това е и целта му, но нищо няма да стане преди 2025 г.“, добави шефът на Ред Бул в Гран при.

Хелмут Марко каза по време на уикенда в Белгия, че целта на Рикиардо сега трябва да е да победи съотборника си в Алфа Таури Юки Цунода. Това се случи в Унгария, където Даниел бе 13-ти, а японецът – 15-ти. В Белгия Цунода стана десети, а Рикиардо бе 16-ти.

Междувременно Франц Тост заяви, че Мик Шумахер има бъдеще във Формула 1, но то не е в Алфа Таури, където ще разчитат на академията на Ред Бул

„Аз се застъпих за Мик. Той има опит във Формула 1, а още е млад. Случаят с Ник [Де Врис] не бе такъв. Него го взехме, защото в онзи момент нямаше кой друг. Сега сме ангажирани – идват нови, млади пилоти от академията на Ред Бул. Определено ще разчитаме на тях. Мик Шумахер е в добри ръце. Тото Волф има супер добри връзки. Според мен ще стори всичко по силите си, за да намери място на Мик рано или късно. Няма значение в кой отбор е. Ако се появи възможност, трябва да се възползва, защото няма да има шанс да избира дълго време“, заяви Тост.