Начало Moto News Винялес ще дебютира за Априлия в Гран при на Арагон

Винялес ще дебютира за Априлия в Гран при на Арагон

268
0
Маверик Винялес
Маверик Винялес, снимка Априлия

Маверик Винялес ще направи дебюта си с мотор на Априлия в предстоящата Гран при на Арагон. Испанецът ще кара на мястото на Лоренцо Савадори. Това ще бъде първа надпревара на Винялес от тази в Щирия, която се оказа последна за него като пилот на Ямаха.

Maверик стартира сезон 2021 с победа в Катар. След това рядко намираше място в топ 5 с изключение на Гран при на Нидерландия. Тогава той потегли от полпозишън и финишира втори зад своя съотборник Фабио Куартараро. Малко преди това стана ясно, че ще напусне отбора на Ямаха в края на настоящия сезон. По време на първото състезание на пистата Ред Бул Ринг Винялес бе обвинен в саботаж на своя мотор. Затова бе и наказан да не вземе участие във втората надпревара на австрийската писта. Няколко дни по-късно стана ясно, че няма повече да се състезава за японския производител.

Испанецът направи тест с RS-GP на пистата Мизано преди няколко дни и остана много доволен от качествата на машината.

„Изключително сме горди, да обявим плановете си за остатъка от годината и сезон 2022. Така ще оптимизимираме максимално нашите трима състезатели. Огромно удоволствие е да обявим, че Маверик ще кара редом до Алейш Еспаргаро от следващата надпревара. Сигурен съм, че той ще бъде в битката за челните места. Също така потвърждаваме, че Лоренцо Савадори ше продължи да бъде тестов и резервен пилот на тима. През последните години помогна много за развитието на RS-GP. Пожелавам му скорошно оздравяване и завръщане на пистата“, сподели изпълнителният директор на Апирлия Масимо Ривола.

Италианската марка записа първия си подиум в MotoGP ерата благодарение на Алейш Еспаргаро. Испанецът финишира на трета позиция в състезанието на Силвърстоун, с което потвърди прогреса на Априлия. Двамата с Винялес бяха съотборници и в отбора на Сузуки през 2015 и 2016.