Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Виза РБ ще се премести в Милтън Кийнс до края на тази...

Виза РБ ще се премести в Милтън Кийнс до края на тази година

866
0
Виза РБ
снимка, Ред Бул Контент Пуул

Лоран Мекис разкри кога Виза РБ ще премести аеродинамичния си отдел в Милтън Кийнс. Според французина, отборът планира това да се случи до края на тази година. Същевременно департаментът в Бистър ще спре да функционира в най-скоро време.

Виза РБ е един от малкото отбори на стартовата решетка, който е базиран в две държави. Централата на екипа се намира във Фаенца и ще продължи да бъде там. Виза РБ има и база в Бистър. Там се намира част от аеродинамичния департамент, както и няколко офиса

От 2022 г. насам Виза РБ разчита основно на по-големия аеродинамичен тунел на Ред Бул. Плановете са тимът да се премести изцяло в Милтън Кийнс и да освободи звеното в Бистър. Този ход е съвсем логичен, като се има предвид по-голямата близост между двата отбора.

По-добрата инфраструктура ще осигури на Виза РБ всички най-съвременни ресурси за оптимизиране на развитието на автомобила. Местоположението на новия отдел в Обединеното кралство се очаква да привлече по-широк кръг от квалифицирани кадри за отбора. В допълнение, разполагането на аеродинамичния отдел на Виза РБ в непосредствена близост до този на Ред Бул ще насърчи по-тясното сътрудничество и комуникация между двата отбора.

В началото на тази година стана ясно, че от Виза РБ вече са започнали да напускат Бистър и да се местят в Милтън Кийнс. Шефът на тима Лоран Мекис разкри повече информация относно този процес и обясни кога се очаква той да бъде приключен.

„Ще започна с това, че не сме помолили нито един от инженерите да се премести в Англия. Фаенца е историческият дом на отбора, а също така е и доста модерно съоръжение, което се радва и на доста скорошни инвестиции. Тук разполагаме с много добри производствени инструменти и с голяма част от конструкторския офис“, сподели Мекис пред Моторспорт Италия.

„Преди 15 години екипът беше по-малък, отколкото е днес и Бистър имаше смисъл. Днес аеродинамичният отдел се е утроил по размер. Вече не не използваме този тунел, защото имаме друг, а и мястото вече не е подходящо. Затова ще го напуснем в края на годината и ще се преместим в ново съоръжение в Милтън Кийнс, което е в непосредствена близост до кампуса на Ред Бул“, добави ръководителят на Виза РБ.

Някои колеги на Мекис [най-вече Зак Браун] изразиха загриженост относно това, че общата собственост на Ред Бул позволява нa двата отбора да бъдат по-ефективни във финансово отношение при ограничение на разходите.  Преместването в Милтън Кийнс също така доведе и до някои спекулации относно обмяната на кадри между Виза РБ и Ред Бул. Съвсем очаквано, Мекис опроверга тези слухове

„Регламентът е много ясен. Много добре е определено, че не можеш да използваш прехвърлянето на персонал, за да заобиколиш регламента относно [интелектуалната собственост]. Заради това можеш да преместиш даден човек от отбор А в отбор Б, за да прехвърлиш информация.“

„Сега, в нашия случай, мога да кажа, че тези трансфери бяха редки. Всеки път, когато имаше трансфер, ние питахме ФИА дали преместването на техник или инженер в определена роля трябва да се разглежда в съответствие с това, което е посочено в регламента. Винаги сме действали само след като сме получили разрешение от ФИА“, завърши шефът на Виза РБ.